Sådan ägare, sådan vovve

Senast häromdagen såg jag dem, det perfekta paret med ett äktenskapstycke utöver det vanliga. Han mörk, kort, stabbig, muskulös och förmodligen en aning hätsk. Hans partner likadan förutom att han hade två armar och två ben i stället för fyra. Vilket gött mys dom måste ha där hemma i sängen.

I filmen ”I love you, man” har man till och med myntat ett uttryck för fenomenet: bowsers.

Jag pratar såklart om hundarna som har ett likadant utseende som sin ägare. Eller är det tvärtom? Vem väljer egentligen vem?

När jag nämnde idén att skriva en artikel om ämnet för min 86-åriga mormor kunde hon inte hålla läpparna i styr, orden flödade innan jag pratat klart. En gång i tiden när hon träffat sin svägerska för första gången fick hon tydligen en stark och klar uppenbarelse av en engelsk bulldog. Linjerna och de tjocka vecken i ansiktet, den bastanta kroppen, gångstilen, den trötta blicken, ja allt fanns där. Efter det kunde hon inte släppa tanken och var nära att ge svägerskan en lång, följsam klapp på ryggen vid ett tillfälle då svägerskan sagt något trevligt. Oj, vad min mormor längtat efter att få berätta om det som legat och puttrat under mjuk, rynkig hud i 60 år.

Jag googlar ”sådan matte/husse, sådan hund” och får upp en högskoleuppsats. På framsidan en människohund, en hybrid, som skulle få en annan att kasta upp äggröran. Jag ser att Malmöfestivalen år 2010 utsåg en look-a-like-tävling i ämnet. 75-åriga Gudrun lyser stolt på fotot med sin Cavalier King Charles Spaniel Molly i famnen och meddelar ”Det var ju jätteroligt att jag lyckades likna min hund mest. Hon är lite lugn och smårädd.” Av bilden att döma vill Molly helst emigrera till Tasmanien.

Så har vi då den givna white trash-hunden Pitbull. Har du nånsin sett en kostymklädd kvinna i hatt med en Pitbull? Å nej, det bryter tvärt mot koden. Den kvinnan har snarare en Chihuahua i sin Mulberry Bayswater. Du vet den där håriga accessoaren som faktiskt inte är en gigantisk nyckelring. Å andra sidan kan en Pitbull agera lika mycket accessoar för Level-bruden i trasigt hår i gul ton med enorm Championtröja och vita Adidasbyxor à la 97. De är tuffa med sin Pitbull och Chihuahua dom där tjejerna. Varför inte gå och ta en kaffe och en lekstund i parken tillsammans med hundarna? Dom skulle säkert lära av varandra. Placera sen Pitbullen i väskan med hattkvinnan och Chihuahuan i strypkoppel på stan en lördag kl. 03.

Därmed inte sagt att det är dumt att likna sin husse eller matte, eller om det nu var tvärtom. Man kan nog lära gott av varandra också. Det är helt okej att skaffa en hund som är som du, speciellt om du gillar dig själv och saknar en kompis som inte är en glappkäft.

Se för allt i världen bara till så att du inte blir kvinnan med 54 katter, eller förlåt, bebisar menar jag. För det är en helt annan historia.

Liselotte Marcusson är en hundälskare utan hund. Hennes mamma har dock en dvärgpudel och hennes syster en pitbull. Båda hundarna är hopplösa fall och Liselotte brukar få ta till Cesar Millans ”två fingrar i nacken” för att få dem att samarbeta ibland.

Illustration: Karolina Eriksson