Intervju: Linn Nyrvik

Om att jobba som barnledare på familjecharter.

Att resa med barn är inte alltid helt lätt. De vuxna och småttingarna kanske är intresserade av helt olika saker och hur fort tröttnar inte kidsen på föräldrarnas poolhäng? En lösning på detta dilemma kan vara att resa med en arrangör som har en uppstyrd barnklubb. MINT har intervjuat Linn Nyrvik, 23, som i vår börjar arbeta för just en sån arrangör.

Du ska säsongsarbeta som barnledare för en researrangör i vår, vad innebär det?
Jag kommer vara placerad på en charterort nånstans vid medelhavet och jobba på ett hotell, där arbetsuppgifterna är otroligt varierande. Det finns en barnklubb där barnen får leka, pyssla och ha skoj. Dessutom finns ett gäng varierande aktiviteter, såsom skattjakt, kvällsshower, ansiktsmålning, baklängesmiddag, pizzahäng, fira maskoten Lolas födelsedag, poollek och frukostbuffé med besök från maskotarna.

Varför sökte du det här jobbet?
Av många olika orsaker. Jag har länge varit trött på Sverige och sugen på att resa ut i världen för att se nya miljöer och träffa nytt folk. Jag har jobbat inom barnomsorgen i flera år och är därmed van vid barn och tycker om att jobba med barn. Detta jobbet passade ultimat i mitt liv nu då jag blivit av med lägenhet och nyligen flyttat hem till mina föräldrar samt blir arbetslös en månad innan avresa pga arbetsbrist.

Vilka resmål kan du hamna på? Kan en skickas varsomhelst?
Under sommarsäsongen är det Europa som gäller – Spanien, Grekland, Turkiet och Cypern. Jag har inte blivit utplacerad än men det spelar ingen roll vart jag hamnar. Det kommer bli ljuvligt oavsett land! Under första säsongen blir en utplacerad, jobbar en fler säsonger har en mer möjlighet att få välja vilket hotell och resemål en vill hamna på.

Vad är du mest pepp på vad gäller det här jobbet?
Åh jag är pepp på allt! Att se en ny miljö, skaffa nya vänner, träffa massor av nya människor, jobba med barn, ordna olika roliga aktiviteter, VÄRMEN och jobba med folk som har semester (eftersom människor tenderar att vara på betydligt bättre humör under sin semester än när de lever i sin slentrianvardag). Att lära mig att göra coola ansiktsmålningar och lattja i poolen samt gå runt och vara maskot(fatta barnens leenden och blickar när de får krama sina idoler!) är de arbetsuppgifter jag tror kommer bli roligast.

Vad tror du kommer bli svårast?
Att lära känna barnen under så kort tid de faktiskt är där (max två veckor) och se till att barngruppen en jobbar med får en bra sammanhållning och att alla barn trivs och har kul.

Kommer du vara en av de där maskotarna som har helkroppsdräkter på sig? (egentligen vill intervjuaren mest veta hur obscent varmt det är inne i en sån, red anm)
Puh! Ja det kommer jag!! Inte hela tiden men det kommer absolut förekomma en varm pälsig maskotdräkt på min kropp i 40 graders värme. Men har hört rykten om att en ofta är maskot i ca 20 minuter just pga värmen. Hade varit mindre kul att drabbas av värmeslag.

Hur tror du det är att åka som barnfamilj på en sån här resa?
Jag tror det är roligt och uppskattat, framförallt om familjerna reser med barn som är lite äldre (5 och uppåt). Det ger möjlighet till föräldrarna att få ensamtid och barnen får ett drös nya minnen, upplevelser och vänner som de kanske inte skulle fått utan barnklubb. Jag tror att det är otroligt bekvämt för familjen om föräldrarna är ute efter att slappa och ha egentid att låta barnen ha roligt i barnklubben och slippa aktivera barnen hela tiden, som vi vet har barn otroligt mycket energi. Är barnen glada så blir föräldrarna glada och därmed är resan fulländad.

Är du nervös inför att jobba med en massa okända barn?
Inte det minsta faktiskt. Men det tror jag främst kan bero på att jag är van vid barn, jag har träffat många olika typer av barn från olika samhällsklasser och som bor på olika ställen i och runt Göteborg. Jag har även jobbat som timvikarie och träffat barngrupper under en eller några dagar. Jag är rätt bra på att connecta med barn så jag tror inte det kommer bli några problem alls.

Illustration: Lidia Blomgren