Fumligt vs. femtiotalsmoral

Om det finns något en ungdomsserie inte klarar sig utan så är det det obligatoriska första gången-ligget. Eller liggen kanske man ska säga. Detta stora ögonblick ska varenda karaktär klara sig igenom och älta in i det oändliga. Och visst är det inte bara en kliché utan också en sanning. För givetvis har ungdomar, både i och utanför seriens värld, en tendens att ha ångest över att förlora denna o-skuld alla pratar om. I ungdomsserier kompenseras den nyvunna skuld genom att sexet utförs på ett speciellt vis. Formeln lyder: heterosexuellt par som väntat ett tag, brasa, tända ljus och lugn musik. Ofta är pojkvännen något mer erfaren och bedyrar för sin tjej att han visst kan vänta, det gör inget alls. Tonfallet är ömt och visar på hur kärleksfull och fin han som väntar så tålmodigt.

I Dawsons Creek ska Pacey och Andie precis till att genomföra den amerikanska dröm-sexdebuten, som innehåller allt från hotellrum och tända ljus till tårdrypande ”I’ll wait for you”, när Pacey sätter stopp och menar att det allra vackraste vore att inte ligga alls. Trots att Andie vill. Detta illusterar extremt tydligt hur den absolut bästa första gången ser ut: inte alls. Att inte ha sex utan ”våga” ligga jämte varandra med kläderna på är ett bevis på äkta kärlek. Och som amerikanska föräldrar måste ha jublat. Präktiga (läs: obehagliga) killar som säger åt tjejer att de inte alls, egentligen, vill sexa loss är en ju onekligen en fantastisk moralkaka.

Givetvis är inte Dawsons Creek ensamma om att leverera en sexualmoral tagen från 50-talet. I Gossip  Girl är det unga Jenny Humphry som tydligt visar hur sex förstör och smutsar ner. Efter att ha legat med Chuck blir hon helt förstörd och kan inte släppa att hennes första gång inte blev speciell. Det som följer härnäst är sminkkladdiga ögon, broder Dan som ger Chuck en redig smäll och  en känsla av surrealism. Nog för att Chuck är ett svin men troligtvis har den kraftiga reaktionen  mer med manusförfattarnas idéer kring kärlek och sex att göra än hans utnyttjande av Jenny.

Det verkar som om  den romantiska och/eller uteblivna älskogen och det destruktiva sexet är de allra vanligaste sätten att gestalta den första gången. Något som inte alls är märkligt då de kompletterar varandra och visar på samma unkna kärleksideal. Hur tonåringar runt om i världen egentligen ligger och hur deras kärleksideal ser ut är svårt att säga, men jag tvivlat starkt på att de flesta har en toppenupplevelser med orgasm på direkten, alternativt går hem och gråter och skär sig i handleden. Varför kan inte ungdomsserier skildra ett helt vanligt och tråkigt första ligg där båda är osäkra och fumliga? Där ingen av dem har särskilt skönt, stönen kommer mest på grund av frustration och sen är det inget mer med det. Inga dramatiska gråtattacker utan båda går till skolan dagen efter och känner sig helt vanliga. Helt vanliga och tråkiga och inte ett dugg sexuellt tillfredställda. Eller de får må hur bra de vill, bara vi slipper mer klyschig brasromantik och rosenblad.

 

Tre godtagbara första gången-ligg:

1. Sugar Rush
Kim är olyckligt kär i sin bästa kompis Sugar så bestämmer sig för att ligga med sin efterhängsna granne. Grannen Tom är så nervös och fumlig som bara en 15-åring kan vara och Kim drömmer om Sugar och hennes bröst. Kort sagt, en ganska tam första gången-upplevelse. Precis som det ska vara.

2. The O.C.
Seth har precis övertygat Summer om att det är henne han vill ha och hon kastar sig på honom. Som vanligt är Seth neurotiskt babblig och vi får till och med höra Summer obekvämt fråga om kondom. Här tar dock det taffliga beteendet slut och vi får se ut över ett skymmande Orange County och glädjas åt de lyckliga tu. Klipp. Seth och Summer ligger jämte varandra och vet inte riktigt vad de ska säga. Istället för fantastiskt blev det pinsamt, jobbigt och ingen av dem visste vad de gjorde. När Seth sedan i efterhand berättar för Ryan om sin känsla av otillräcklighet och oduglighet kan jag inte bli annat än nöjd. Tonårsångest när den är som bäst.

3. That ’70s Show
Donna och Erics första gång är som en sämre version av Summer och Seths, men i den här genren får man inte vara kräsen. Donna är äntligen redo för sex och efter diverse kärleksförklaringar går de tills sängs tillsammans. Vad som sedan händer får vi inte se, men dagen efter försöker de båda hålla skenet uppe och bedyra både för sig själva och varandra att de hade bra sex. Ingen perfekt scen på något vis men misslyckanden är ju alltid kul.

Johanna Söderhagen är en föräldraledig lärarstudent som tycker om mat, klänningar och Buffy lite för mycket och bloggar om teve på TV-klubben.

Illustration: Isabelle Fellbom som är illustratör, konstnär och dockmakare.

En Kommentar

  1. Pingback: Girls | Mint