Låtar som förändrat livet

Min spellista är en genomgång av hur jag snöat in på olika musikgenrer, genom att lista den där första viktiga låten. Låtar som förändrat mitt liv. Jag har försökt få det i kronologisk ordning men kanske inte lyckats helt.

Efter att enbart lyssnat på det som råkade spelas på radio eller vara med på Absolute Music-skivorna fastnade jag för Guns N’ Roses och Metallica. Jag blev helt besatt (och dessutom kär i Axl Rose). Jag minns att jag spelade in hela Metallicas The Black album på ena sidan av ett kassettband och Nothing Else Matters på repeat på andra sidan. Pappa höll på att bli galen. De två banden var slussen in till den lite hårdare musiken. Sen hörde jag Pearl Jam och dog lite för det var så bra.

Nästa viktiga milstolpe var Refused. Jag skulle nog vilja påstå att det var livsavgörande för mig att upptäcka den alternativa musiken, den som gjorde att musikerna inte var något jag såg på en stor scen flera hundra meter bort på Stockholm Stadion utan något jag såg på Pipelines lilla scen och sedan kunde prata med efter spelningen. Det ledde mig in på DIY-rörelsen och jag började ordna spelningar själv.

Efter det blev det en period av oerhört mycket svensk pop. Främst från Norrland och det blir inte bättre än The Bear Quartet. Att Before The Trenches är världens bästa bli-dumpad-låt gör inte saken sämre.

Livet rullade på och jag kom tack vare skivbutiken Blenda i kontakt med en massa hiphop. Sage Francis, Atmosphere, Looptroop och Jay-Z. Under några år var jag helt uppslukad av hiphop. Lyssnade på Mats Nileskär på P3, tog anteckningar och köpte vinyl för hela min lön. Jag såg en massa fantastiska spelningar (Sage Francis, Lady Saw) och en massa helt värdelösa (The Game och Slim Thug).

Skivbutiken Blenda var inblandad också i nästa vändning för jag gick över från hiphop till elektro och gick slaviskt till The Eye på Nefertiti varje fredag. I den här vändan bestämde jag mig även för att bli dj (även där var Blenda skyldig. Lars bokade mitt första dj-gig). Först var tanken att bli hiphop-dj men när jag väl tog privatlektioner hos Monika Svensson var det beatmixa på Mylos låt Drop The Pressure som gällde. Varken jag eller Monika kan lyssna på den längre eftersom den överdoserades så. Synd, för det är en riktigt bra låt.

Nästa epokavgörande band i livet var en Göteborgsduo som gjorde något helt nytt och som jag till en början inte visste vad jag skulle tycka om och som jag sedan kom att älska – The Tough Alliance! Det ledde till en djupdykning i Göteborgs nya popscen och att jag fattade tycke för fantastiska bolaget Luxury. Utan Rasmus skulle det blivit varken någon egen pr-firma eller festival på Knarrholmen. Lustigt hur tillfälligheter och musiksmak styrt mitt liv. Som ni märker innehåller listan inte en tjej, en sorglig spegling över hur skev musikscenen är.

Jag har givetvis inte slutat uppslukas av nya låtar, band och genrer efter The Tough Alliance, men det är svårt med distansen för livsavgörande band. Det är först efteråt jag fattar vilka låtar som styrt in mig på något riktigt viktigt.

Playlisten finns på Spotify och du hittar den här.

Elin Hedman har så många goda kvalitéer att det är svårt att veta var man ska börja och sluta: festivalgeneral, klubbarrangör, dj, pr-wiz, skosamlare, smörgåstårtebakare, kattälskare, andrahandsmöbelauktionsinbjudare osv.

 

Illustration: Karen Canales