Morgonstund har guld i mun

Frukost, är det en variationslös morgonritual eller din favoriträtt?

Du vet när någon frågar dig vad din favoriträtt är? Du svarar sushi, pizza, varmkorv,  husman eller whatever. Men hur är det egentligen med den gamla hederliga frukosten som du trycker i dig varje morgon, kan det vara så att det är din favoriträtt? Häng med så ska jag försöka förklara varför.

Låt oss först gå igenom denna av dagens första måltidsritualer. Väckarklockan ringer, du stiger upp, går troligtvis först på toa, fräschar upp dig och navigerar dig därefter ut till köket. Du plockar fram din dryck. Väljer mellan kaffe, te, jos eller mjölk. Du kokar kanske din gröt, alternativt tar fram müslin. Du brer din macka, du väljer därefter ditt pålägg. Vågar jag gissa på smör, ost, marmelad eller tartex och saltgurka? Kanske är du ett hälsofreak som gör dig en vetegrässmoothie toppad med hampaprotein? Hur som helst så äter du troligtvis snarlika frukostar dag ut och dag in. Kanske alternerar du dryckerna, eller väljer gröt framför macka och müsli. Kanske lyxar du till det på söndagsmorgonen med en liten fruktsallad. Men någon större uppfinningsrikedom ser vi dock inte på  frukostbordet.

 

 

Är det så att frukosten är ett slentrianbeteende, en invand ritual eller är det bara din favoriträtt?  Trots att det finns en mängd andra matvaror att äta så ser vi ytterst få förändringar på frukostbordet. I det stora hela så verkar vi ändå nöjda med detta koncept, att frukosten inte varieras särdeles mycket. Personligen har jag köpt det. Rakt av. Jag fullkomligt älskar min frukost (en, kanske två mackor samt en kopp te) och jag äter mer än gärna ”frukost” både till lunch och middag. Det enda bättre än frukost är ”2:nd breakfast”, alltså en andra frukost mellan den första frukosten och lunchen. Somliga kallar detta för mellanmål, men i ärlighetens namn så är min ”klockan-tio-macka” inte något annat än en förlängning av den första frukosten.

Kan inte våra frukostar vara lika extravaganta och spretiga som middagarna i ”Halv åtta hos mig”?  Kanske är du lika nöjd som jag med att gå i samma gamla fotspår eller har du kanske en önskan om att förändra denna morgonrutin. Vad sägs om kinesisk risoppa, franska croissants eller ägg och bacon – något som kittlar dina smaklökar? Oavsett om du äter en stadig frukost eller nöjer dig med en Red Bull, en kopp kaffe och en cigg så har du troligtvis skaffat dig en frukostrutin som du (o)medvetet håller dig fast vid. Personligen har jag provat både det ena och andra, men alltid fallit tillbaka i gamla vanor. Därav min tes om att frukosten kan vara din favoriträtt utan att du själv vet om det.

 

 

Johan Lundgren driver matbloggen Gaashud, bakar orimliga mängder surdegsbröd och skulle med största sannolikhet vinna Sveriges Veganmästerkock.

Fotografi: David Chocron

En Kommentar

  1. Pingback: Skräckmat | Mint