Header_otyg.png

Rådgör med rådet – Är smörgåstårta mat?

Denna vecka reder rådet ut vad grejen är med smörgåstårta samt hur långt det är rimligt att åka för att äta den.

Är smörgåstårta en huvudrätt eller en efterrätt? Är det överhuvudtaget mat?

Först och främst, smörgåstårta är mat om du vill att det ska vara mat. Om du vill att det ska vara mer av ett snacks tycker jag att du får anse det också. Men det är inte tårta! Tårta är sött och ska inte innehålla matprodukter såsom tartex och rädisor. Vi kan göra ett tankeexperiment: du är bjuden på tårtbuffé, går dit och finner olika smörgåstårtor, skulle du inte bli besviken? Även jag, som älskar smörgåstårta så mycket att jag åker till Jönköping för att äta sådan, skulle bli besviken (i och för sig skulle jag bli, om inte besviken så åtminstone förvånad. om jag fann den på en snacksbuffé också, men snacks är ju ändå en bredare kategori än tårtor, du kan ju snacksa på lite allt möjligt så länge det är gott?) Att det kallas tårta bör ha med utseendet att göra och att det låter bättre än “jättestor smörgås med massor av grejer i”.

Så långt kan vi konstatera att smörgåstårta inte är en efterrätt. Är den då en huvudrätt? Jag skulle säga ibland. På samma sätt som sojakorv med bröd kan vara huvudrätt ibland, ibland bara mat och ibland bara något göddigt en vill äta. Främst tror jag att smörgåstårtan är festmat, den tas fram när något ska firas men det ändå ska vara mat och inte bara socker. Till exempel efter årsmöten, på nyår eller när någon fyller jämnt. Det är lyxigt och lite av allt möjligt, de flesta blir nöjda.

Jag skulle säga att smörgåstårtan bara är, som en självklarhet av majonnäs och tartex flyter den runt i matlandskapet, lägger till vid den hamn där den har lust. Om det sen är som bakfyllemat, julmat, snacks, festmat eller huvudrätt bryr den sig inte om, den är till för alla att ta sig en tugga av. Som en enda stor, fullproppad, brödbaserad maträtt fylld av lycka.

Rådet består av allmänt grymma Siska Humlesjö och Ida Nordén, som vi också känner igen från t ex Verklighetens smolk. Rådfråga rådet via: fraga@mintmag.se.

Illustration: Karolina Eriksson

En Kommentar

  1. Linda

    Väldigt gott men för mig väldigt förknippat med begravningar. Det är det som oftast 9 av 10 gånger serveras. Konstigt förnimmelse med sorg, ledsamheter och god majonnäs, ost, bröd och en massa annat smarrigt.

Kommentera