Rådgör med rådet – Böcker, kakor och tanter

Om man läser bok i cirkel så får man både egentid och vara social. Win-win! Men hur får man till den perfekta bokcirkeln?

Hur ser en bra bokcirkel ut?
Extremt bra fråga och jag måste säga att jag är den bästa att svara på den också då jag är med i inte mindre än fem bokcirklar och älskar denna form av umgänge. Jag tänker att de flesta bokcirklar är bra så länge några få saker finns med:

1. Det ska bjudas på något, t.ex tilltugg eller kaka. Absolut dryck. Alkohol är jag lite tveksam till då det visserligen är trevligt men riskerar att ta fokus från boken.
2. Ett lagom antal folk, mellan 3 och 6 st per träff tycker jag är ultimat, alla hinner prata men inte för mycket Om det är färre finns risken att det blir deppigt och att luften går ur cirkeln.
3. Folket ska vara trevligt och respektera varandra.
4. Det får gärna finnas tanter med. Tanter har varit med om så mycket så de är alltid bra att prata med, vad ni än läser kommer ni även prata om bryggarhästen på Första långgatan, hur bortskämda barn är nuförtiden och hur lite tid dagens pensionärer har. OBS, tanter har rätt sällan varit med i utomparlamentariska grupper och kan ha svårt att förstå begreppet “runda” och att alla utom den som har ordet ska vara tysta när detta sker. Så om det är många tanter med, låt alla prata fritt och avbryt vid behov. Det är svårt att lära gamla tanter mötesteknik (som det gamla ordspråket lyder).

Det tycker jag är det viktigaste, om boken är bra eller dålig är mindre viktigt, den roligaste cirkeln jag har varit på är en om “Vi som aldrig sa hora” av Ronnie Sandahl, den som inte säger att avsky är roligt ibland, den ljuger. Om du inte har en bokcirkel i din bekantskapskrets att hoppa in i så är mitt bästa tips att vända dig till ett bibliotek, där är det dessutom stor chans att tantkravet uppfylls.

Rådet är Ida Nordén och Siska Humlesjö. Har du en fråga? Maila! fraga@mintmag.se

Illustration: Linda Vännström