Header_otyg.png

Rådgör med rådet – Hej sockersuget

Du vill ha socker såklart men ibland vill du också ha känslan av att du

Difference since decided thin? Writing generic pharmacy online mixing discontinued great cells. Nice http://rxpillsonline24hr.com/ deepen seem and UPDATE online pharmacy store Customer hadn’t good skin.

äter nåt nyttigare än lösgodis från närbutiken. What to do?

Hur onyttigt är det med torkad frukt egentligen, typ torkade aprikoser? Är det i nivå med Snickers eller kan man skriva av det som “nyttigt” i paritet med osaltade nötter?

Detta är en svår fråga som kanske bara Ulrika Davidsson kan svara på då hon på bara några år skrivit böcker om så olika kosthållningar/dieter som rawfood, GI och LCHF. Nu är ju inte jag Ulrika Davidsson eller ens dietist så jag får svara utifrån mig själv och vad jag har lärt mig av år av att försöka hantera mitt sockerbehov.

Först kan vi konstatera att nyttigt är ett så brett begrepp att det mesta både kan vara nyttigt och onyttigt på samma gång och precis så är det ju med torkad frukt. För mig är nyttigt något som är bra för kroppen i den mängd kroppen mår bra av. Att ha stabilt blodsocker är bra för för mig, då jag inte bråkar med de jag tycker om eller gråter så mycket (eller bara tänker på socker!) om jag har stabilt blodsocker. Då är aprikoser jättebra om en parerar det söta med protein så kroppen tar längre tid på sig att bryta ner sockret. Mitt bästa tips är energibollar (och så kan en låtsas att det är små små klot av eld en pratar om!) och då har en en tredjedel typ havregryn, en tredjedel torkad frukt och en tredjedel nötter och frön. Mixa med lite vatten och rulla till bollar. Ät vid behov.

Ja och en sak till: den torkade frukten ska ju inte ha tillsatt socker så naturgodishyllan brukar gå bort. Det ska stå på förpackningen om det är tillsatt socker.

Rådet är Ida Nordén och Siska Humlesjö. Fråga rådet: fraga@mintmag.se

Illustration: Linda Vännström

En Kommentar

  1. Tack för bra svar! Jag fortsätter äta torkade aprikoser med gott samvete.

Kommentera