Test: Veganmjölk i kaffe

Vårt kära allvetande råd fick en kafferelaterad fråga och bestämde sig för att besvara den med ett helt mjölktest.

Såhär löd frågan till rådet:
Detta låter kanske som en trivial fråga, men jag skulle vilja veta ändå. Vilken komjölksersättning (“veganmjölk”) är bäst, tänker främst till kaffe. Jag vill ha en som smakar mjölkigt och inte skär sig. Hittills har låtsasmjölken bara motarbetat mig med grynighet och klumpar! Köper jag fel sort/märke?

Det här är en fråga som har diskuterats sen de gamla grekerna drack kaffe och blev veganer. Eller nått. Tydligen var vissa gladiatorer veganer så vi kanske är något på spåren. Till saken. Nu är måttet rågat. Vi måste gå till botten med det här spörsmålet. Vi bestämde oss därför för att testa.

Testade mjölksorter:

 • Garant havredryck (11 kr)
 • Garant sojadryck (11 kr)
 • Natumi dinkel natural (27 kr)
 • Alpro soja osötad (13 kr)
 • Alpro soja natural, sötad (13 kr)
 • Dr Ritter Mandeldrink (47 kr)
 • Oatley imat, havregrädde (24 kr)

Vi valde ut sex olika komjölksersättningar. Kaffet var Zoegas Mollbergsblandning som tillagades i pressobryggare. Vi hällde upp 4 delar kaffe i ett glas, tillsatte 1 del mjölk och rörde inte. Det första fotot är direkt efter att mjölken hällts i. Det andra är efter 2-3 minuter. Vi som testade var en vegan och en mjölkdrickare. Båda gillar kaffe.

Natumi dinkel natural
Drycken skar sig inte och luktade inte något speciellt. Smakade lite sött men påverkade inte kaffesmaken. Påminde om havremjölk men var rätt blaskig.

Alpro soja osötad
Kaffet blev kolafärgat och började skikta sig lätt efter någon minut. Påverkade inte kaffesmaken och var rätt menlös.

Alpro soja natural
Kaffet såg ut som det osötade. En av testarna hade druckit kaffe med alpro till frukost och då skar det sig, nu gjorde det däremot inte det. Mycket mystiskt. Det här skar sig mindre än den osötade. Kaffet luktade klart av vanilj och testarna började orera om kaffekarameller som delas ut på Linnégatans urmakeri. Smakade ungefär som en kaffedrink där någon glömt att hälla i spriten men haft i för mycket vanilj.

Garant sojadryck
Så här tycker vi inte att det ska se ut! Det skiktade sig nästan direkt och såg ut som träskvatten. Meningslös smak, som utspätt kaffe.

Garant havredryck
Drycken ser chokladkolafärgad ut. Trots samma mängd kaffe och mjölk är det mörkast hittills. Luktar bara kaffe. Det här var det bästa hittills. Mjölkdrickaren menar att havremjölken ger den där mjukheten som komjölk ger samt en liten liten sötma utan att smaka vanilj. Kaffet blir liksom mer krämigt.  Det känns att mjölken kommer in och gör någonting, den förändrar kaffet. Det här är stort!

Dr Ritter Mandeldrink
Vi hade stora förväntningar på den här drycken men det skiktade sig snabbt. Jävlar! Det ser skitäckligt ut! Som smör eller orm i flytande form. Ena testaren har nu tröttnat på koffein och är rätt skakig. Den ormliknande drycken gör inte saken bättre. Det ser ut som något en kan stöta på i vården. Lukten var dock mer angenäm, lite åt alprohållet, med det vaniljsöta. Kaffet har klar smak av mandel, lite nötigt. Det var faktiskt ganska gott. Lite som en kraftig sojamjölk. Bästa hittills tyckte veganen.

Oatley imat
Åh vad äckligt det här såg ut! Äu! Grädden och kaffet blandas liksom inte utan håller sig i klumpform, är ju mycket trögare än mjölk. Se ut som en illa blandad kaffedrink. Mjölkdrickaren tycker dock att det här var den bästa smaken. Grädden gör precis det där som mjölk gör, tar bort kaffets bitterhet och gör det krämigare, det blir liksom mjukt.

Slutsats
Komjölksdrickare: Tyckte att havredrycken både hade bäst smak och utseende,  dessutom är den billig, ej att förglömma.
Veganen: Gillade mandelmjölken för sötman men havregrädden var ändå bäst. Sen kommer nog havredrycken och på tredje plats mandelmjölken, det höga priset drog ner den. Gäller det bara smak så hejar veganen på mandeldrycken.

Gemensam slutsats
Havregrädden är den bästa,  den är mest lik komjölken, gräddig utan att vara söt och fick bort beskan. Den är relativt billig i literform, håller sig länge, typ två veckor i kylskåp och kan användas i ungefär all mat också. Sämst var den osötade Garantmjölken som inte gjorde någon smakskillnad mot att dricka kaffet svart och dessutom såg äcklig ut. För den som inte gillar kaffedrinkar är inte heller den sötade Alpromjölken något att hänga i julgranen. Vi uppmanar till kamp, revolution och bojkott av osötad sojamjölk.

Rådet består av allmänt grymma Siska Humlesjö och Ida Nordén, som vi också känner igen från t ex Verklighetens smolk. Rådfråga rådet via: fraga@mintmag.se.

Illustration: Karen Canales

7 Kommentarer

 1. Hej,

  Jag undrar om rådet tog hänsyn till temperaturen på mjölken? Har nämligen fått höra att den bör vara rumstempererad för att inte skikta sig.

  MVH
  Jonky

 2. lycka till

  Uj uj uj sicken angenäm läsning. Till slutet då ”bojkott av osötad sojamjölk” VA?

  Eftersom jag inte gått igenom de prövningar eller noggranna jämförelser rådet gjort kan jag förstås inte utgå från annat än egna preferenser. De säger tydligt till mig att den osötade sojamjölken gör för mig vad jag trodde mjölken gjorde – innan jag visste bättre. Gå över till havremjölk kunde jag tänka mig av pris och miljöskäl.

 3. Elin

  Rismjölk är bäst! Gott och skär sig inte i kaffet. Minus är att det är snordyrt.
  Plus är att det även är den godaste måltidsdrycken. Kram!

 4. Siska från Rådet

  Vi körde på rumstempererad.

  vad gäller den osötade så tyckte vi som testade att det var den som gjorde absolut minst skillnad vad gäller smak. För min del (det här är ju väldigt subjektivt) använder jag mjölk i kaffet för att få bort den bittra smaken, där tyckte jag att den osötade sojamjölken påverkade absolut minst. Kaffet blev bara blaskigt.

 5. Emma

  Hej!

  Som någon kommenterat på Facebook – det hänger hemskt mycket på kaffet. En annan, ovetenskaplig, undersökning som gjordes nu i påskas visade att Alpros sötade skiktade sig i vanlig typ Gevalia mellanrost, något som det aldrig gör med vårt hemmakaffe Arvid Nordqvist Reko.

 6. Erik

  Knepet är att inte ha för lite mjölk, brukar köra på lite starkare kaffe och så lite mer mjölk som är lite uppvärmd, då skär det sig inte och blir finfint!!! Alpro osötad funkar sjukt bra då tycker jag, å jag dricker ju komjölk ibland…

 7. Moa

  Kära rådet! Det var jag som frågade från början, så jag får tacka så hemskt mycket för det mycket utförliga svaret! Jag känner mig enormt nöjd med att äntligen veta vilken låtsasmjölk jag ska köpa till kaffet. Garant havredryck hädanefter.