Den godaste biten är hålen

På köksbordet ligger ett alldeles nytt paket med knäckebröd. Stora runda skivor. Det gamla paketet är inte slut än, men jag öppnar det nya, för det säger mamma att jag får. Jag har redan klämt på paketet i affären, så jag tror att det är ett bra paket. Mycket riktigt, när jag öppnat paketet ser jag dem sitta där i mitten på knäckeskivan. Hålen.

De är ju inga hål egentligen, tvärtom, de är små runda bitar som fyllt hålrummet på mitten av skivan. En hög med jord skulle ju inte heta grop. Men jag säger hålen ändå. De är godast på knäckebrödet och en skatt att finna. I vissa paket finns inga alls, i andra flera stycken. Jag  lyfter den översta skivan och ser att det finns två i det här paketet. Jag funderar på att spara nästa till en annan gång. Man kan vänta tills skivan som nästa hål sitter i hamnar överst innan man tar det. Nej, jag vill ha båda på en gång.

Då gör man som med en vanlig macka, smör och ost på. Samma fast mindre och godare. Sen hela in i munnen på en gång. Man tuggar några gånger och så är den borta. Att göra en macka av ett hål tar längre tid än det tar att äta den. ”Försvinnande gott”, säger jag, för det har jag hört någonstans och tycker att det låter lämpligt. Hålen i ett nytt paket räcker inte länge, och sedan får man vänta igen.

Jag får brev från mormor ibland. Kuvertet har rest nästan hundra mil med posten och i det ligger oftast ett brev med mormors svårlästa handstil och ålderdomliga språk, men framför allt finns det hål i kuvertet. Hon skickar så många hon kunnat samla på sig, ibland över tio stycken. Jag tror inte att hon äter mer knäckebröd än vi, så det måste finnas fler hål i paketen från Blekinge.

Det gick ett rykte att de skulle sluta med hål i mitten på skivorna. Ja, eller alltså, att det faktiskt ska vara hål och inga bitar där. Jag hoppas att det inte är sant.

Text: Gustav Almestad är bibliotekarie, nörd, allmänt smart och återfinns i alla former av internet.

Illustration: Malin Skogberg