Festivalpepp: Hultsfred

Vi pratade med Gunnar som jobbat med festivalen i ca tusen år. Närmare bestämt sedan 1986, då han var med och drog igång Hultsfredsfestivalen, som la ner ett kort tag men sen kom igen – precis som Gunnar Lagerman. Han har jobbat som bokare i 18 år, så länge att han inte längre minns vilken som var hans första bokning. Men den bästa bokningen minns han så väl att det är klurigt att välja:

– Åh svårt, så många roliga bokningar man har gjort. När man bokat nåt innan nån vet vad det är, och ett halvår senare har de blivit stora. Eller Black Sabbath -98, när de återförenades efter 18 år. Det är den enda gången hela backstageområdet varit helt tomt under en konsert.

– Vad har lämnat det största hålet i ditt hjärta att du inte lyckats boka?
– Jag har aldrig lyckats boka Neil Young. Det sa jag för 25 år sen, att den dag jag lyckas med det, då har jag gjort mitt. Då kommer jag att sluta.

– Vad gör du om det uppstår ett hål i schemat?
– Då försöker vi fylla ut det med nån ersättare. Det hände så sent som förra veckan, det var en som skulle förlänga sin turné i USA och ställde in. Det tog tre timmars fundering och sen två timmar till så hade vi Icona Pop klart. Med kort varsel så försöker man hitta en svensk ersättare snabbt. Det händer inte så ofta att en headliner ställer in, men 1991 fick Status Quo migränanfall på morgonen och ställde in. Linkin Park har ställt in två gånger med väldigt kort varsel. Vi ersatte med In Flames första gången. Jag tror de hade en backdrop som det stod ”Linkin Flames” på.

Sen kommer vi in på bandet Hole, som spelade på festivalen 1999, då en 19-årig tjej dog. Förlåt Gunnar, men det var oundvikligt.
– Ja, det var jag som hade bokat dem. Och på pappret var det en kanonbokning, de hade precis släppt en platta och var nåt som alla skulle se. Det var en otrevlig upplevelse. Jag har nog inte lyssnat på dem sen dess. Nu finns de och är bokningsbara men… nej tack.

– Vilket är ditt bästa festivalminne?
– Det är ju omöjligt att säga när man arrangerat tjugo festivaler… men det ärklart, det är aldrig fel att slå publikrekord. Då vet man att man har gjort ett bra jobb. Man vill ju hela tiden bli bättre och bättre, överträffa sig själv. Men ibland går det, ibland går det inte. Vissa år finns det fler eller färre tillgängliga artister. Det är inte så att det sitter massa band och väntar på bud från Hultsfred. Artister är ju faktiskt människor de också. De kanske ska flytta till ett nytt hus, gå på brorsans bröllop eller operera hemorrojder. Förr var det ganska vanligt att folk ställde in för att gå in i studion, när man fortfarande kunde tjäna pengar på att släppa skivor och det var viktigare än att spela live. Så är det inte längre.

Till sist får Gunnar naturligtvis frågan: Vilket är ditt favorithål?
Han funderar en lång stund men kommer inte på något.
Dagen därpå får jag ett sms. ”Mitt favorithål: Centrumhålet på vinylskivor. Mvh Gunnar.”

En Kommentar

  1. Cajsa

    åh bästa svaret. och messet. och bara det faktum att frågan brände hål i huvudet på honom tills han hittade ett svar.