Stora, små eller kanske inga hål

David Andelius jobbar i en ganska liten ostdisk. Men även en ganska liten ostdisk rymmer många sorters ostar. I det här fallet 180 stycken. Etthundraåttio ostar, som alla ska smakas minst en gång i veckan.

Föredrar du stora eller små hål?
– Stora. Smaken sitter ju inte i hålen, men hålen gör mycket för smaken.  Ju större hål osten har, desto sötare smak har den, eftersom hålen bildas som en del i jäsningsprocessen. Små hål skvallrar om sälta, de smakar inte alls nötigt eller sött som de med stora hål gör.

Så det går att se på hålen hur osten smakar?
– Ja, åtminstone på de svenska. Men de är ju inte så bra heller, de svenska ostarna. Det mesta är industritillverkat, småskalig osttillverkning har funnits max tio år i Sverige.

Sveriges mest köpta ost är hushållsost. En genomsnittlig svensk trycker i sig en sisådär tre och ett halvt kilo hushållsost per år. Hushållsost beskrivs av Arla som ”en barnvänlig frukostost med mjuk och saftig konsistens som gör den lätt att hyvla”, vilket kanske låter sådär upphetsande.  Dock tillägger de att den även passar utmärkt till champagne.

Går det att se några trender i ost?
– De senaste åren har det blivit mer och mer hårdost. Osttrenderna följer annars mycket vad folk dricker. Nu har den värsta roséyran börjat lägga sig, men just då var det ju väldigt mycket krämiga, lagom fylliga (kitt-)ostar som skulle passa till det.

Sedan finns det ju en massa ost som inte direkt har några hål. Som mögelost till exempel. Och hur många gånger har en inte hittat en bit möglig ost i kylen och stått där och undrat hur länge den kan ha legat där?

Hur vet en om mögelosten har blivit dålig egentligen?
– De blir ju inte dåliga! Möglet är där för att skydda osten mot annat, dåligt, mögel. Eller okej, om osten skulle ligga precis intill en vägg full med svartmögel kanske den skulle kunna bli dålig… men annars blir den inte det. Eller fettet kan ju härskna förstås, men då kan du inte äta tillräckligt mycket för att bli sjuk, för att det smakar så äckligt.