Tevehål: Friday Night Lights

Har du en lucka i din tevebildning? Vi fyller den! Först ut är Anton med tv-serien Friday Night Lights.

Grundstory:
I en postindustriell och dyster småstad i Texas lever bokstavligen hela staden endast för en sak: Fredagkvällarnas High School-football. Serien handlar om laget, Dillon Panthers, och deras familjers vanliga dagar och såklart fredagarna med stort F.

Var utspelar sig serien:
Fiktiva Dillon, Texas. (Löst baserad på reportageboken med samma namn som utspelar sig i verklighetens Odessa.)

Viktiga karaktärer:
Coach Taylor – Lagets tränare. Moralisk och med enorm kärlek för sitt lag och sin fru. Fick en välförtjänt Emmy för sin prestation.
Tami Taylor – Coachs fru, som jobbar febrilt med hennes sportbesatta make, tonårsdotter och jobbet som hela stadens psykolog (känns det som).
Jason Street – Texas mest lovande footballspelare och stommen i laget. Åker på en smäll och blir förlamad redan i första avsnittet. Ångesten kan börja…
Tim Riggins – Jasons bästa kompis och världens genom tiderna bästa tv-seriekaraktär. Sexigast också. Lite för förtjust i öl och trubbel dessvärre.
Matt Sarecen & Julie Taylor – Lagets odugliga quarterback (ska leva upp till tomrummet efter Jason) börjar dejta coachens dotter. Bäddat för trubbel…

Typisk handling i ett avsnitt:
Intriger, kärleksproblem, småstadsångest och ett konservativt Texas ger en extremt gripande stund under en tv-timme. Som tur är räddas lagets undermåliga prestation av en episk touchdown i sista sekunden, i motljus och till tonerna av postrock.

Fem måste se-avsnitt:
FEM MÅSTE SE-SÄSONGER ÄR DET SNARARE! Allvarligt är det få serier som håller lika hög klass alla säsonger och som dessutom kan byta ut hela stommen i skådespelarensemblen och ändå vara precis lika bra. Man känner sympatier för i stort sett varje person som någon gång spelat med i FNL även om man inte tror det i början. Efter första avsnittet kanske man tror att det är en serie för sportnördar men så är det verkligen inte. Det är en serie för känslonördar snarare!!!

Serien hyllas på grund av:
Realism, fotot (handkamera), naturliga (ofta improviserade) dialoger, skådespeleriet, postrocken och den fantastiska regin. Peter Berg visar ett oglamoröst Texas och blundar inte för allvarliga frågor som rasism, fanatisk kristendom, fattigdom och ett Amerika som inte är det minsta förskönat. Peter Berg lyckades med liten budget skapa en tv-serieklassiker som gått rakt in i hjärtat på extremt många sporthatare.

Vad du ska säga om du vill verka insatt:
Clear eyes, full hearts, can’t lose!

Titta på den här serien om du…
…aldrig vill glömma bort hur jobbigt det är att vara ung, förtvivlad, frustrerad, förälskad och fullkomligt vilsen i den här världen.