Tevehål: Parks and Recreation

Kanske behövs bara ett argument för den som har missat Parks and Recreation. Men Doris Lydahl vet att Amy Poehler inte är den enda anledningen att kolla in serien.

Grundstory:
Parks and recreations första säsong handlar, passande nog, om konsekvenserna av ett hål i marken. Leslie Knope, direktör för Natur- och parkförvaltningen i den fiktiva kommunen Pawnee, Indianapolis, får en dag in ett klagomål från en av stadens medborgare, sjuksköterskan Ann Perkins, om att det finns en stor och farlig grop på en av ödetomterna mitt i staden. Ann Perkins pojkvän Andy har efter en blöt natt fallit i denna grop och brutit benet och Ann kräver nu att kommunen åtgärdar detta. Serien kretsar under kommande fyra säsonger kring Leslie Knopes, Ann Perkins, som sedermera blir Leslies bästa vän, och de andra som jobbar på Natur- och parkförvaltningen och deras försök till att bygga en park där gropen varit och sedan till att på andra sätt och genom andra projekt göra Pawnee, som de alla älskar, till en bättre stad.

Var utspelar sig serien:
I den fiktiva småstaden Pawnee som ligger någonstans i Indianapolis.

Viktiga karaktärer:
Leslie Knope: Seriens huvudperson och protagonist. Direktör för Natur- och parkförvaltningen och senare ordförande i kommunfullmäktige. Är extremt ambitiös, extremt godhjärtat, arbetar extremt hårt och är extremt positiv, på gränsen till manisk. Bästa vän med Ann Perkins, och skildringen av deras vänskap är en av anledningarna till att jag älskar denna serie så villkorslöst. I ett avsnitt gör Leslies medarbetare Tom Haverford ett ordmoln av de ord Leslie använder mest och Ann är det ord med störst typsnitt. Vänskapen mellan Leslie och Ann, och i princip alla annat i serien, gör att Parks and recs uppfyller Bechdeltestet tusen gånger om. Leslie älskar Ann Perkins, Ben Wyatt, parker, Pawnee och våfflor. Hatar bibliotek och bibliotekarier. Är feminist och gör dessutom fantastiska och in i minsta detalj genomtänkta presenter till alla hon älskar.

Ann Perkins: Sjuksköterska och sedermera kollega med de andra på Natur- och parkförvaltningen. Beskrivs av Leslie som en vacker tropisk fisk, en vacker ungmö och som en vacker lagbrytande nattfjäril.

Ron Swanson: Överdirektör på Natur och parkförvaltningen, och således Leslies närmsta chef. Libertarian som tycker att alla kommuner borde lägga sig i så lite som möjligt och som helst skulle se att Natur- och parkförvaltningen avskaffade sig själv. Har dock en svag punkt för Leslie, vilket gör att han gång efter annan verkar för upprätthållandet och utvecklingen av förvaltningen. Älskar kött, frukost och att jaga, samt anser att fiskande är den bästa formen av yoga då man både får slappna av men ändå döda något. Har två ex-fruar och en mamma som alla heter Tammy.

Tom Haverford: Administratör på Natur- och parkförvaltningen samt delägare i nattklubben Snakehole och Pawnees första och enda nöjes- och mediakonglomerat “Entertainment 720”, som dessvärre (?) går i konkurs. Tom anser själv att hans swagger och entreprörsskills är oöverträffade. Lever under mottot “Treat yo self” och vill helst karaktäriseras som en “brown superman with a beard”.

Typisk handling i ett avsnitt:
Någon lämnar in ett klagomål angående en park i Pawnee. Leslie organiserar en ”open hearing” för att få in fler synpunkter kring problemet. Mötet tar en annan vändning en vad Leslie tänkt och hon försöker vinna tid genom att läsa upp hela Pawnees historia för de medborgare som är på mötet. Efter mötet är det lite kaos på natur- och parkförvaltningen, och alla kommer med olika, mer eller mindre dumma, förslag för att lösa situationen. Efter diverse motgångar löser Leslie problemet och firar genom att äta våfflor samt berätta för Ann att hon inte kunde löst det utan henne.

Fem måste se-avsnitt:

Jag vill rekommendera alla avsnitt från säsong 2 och framåt. Några höjdpunket är dock:
Li’l Sebastian (säsong 3, avsnitt 16): Den lilla, men av Pawnee ack så älskade, hästen Li’l Sebastian dör och Natur- och parkförvaltningen bestämmer sig anlita Tom Haverfords nystartade nöje- och mediakonglomerat Entertainment 720 för att anordna den bästa begravningen någonsin. Förvaltningsmedarbetaren Andy Dwyer skriver och framför låten ”5000 candels in the wind”, Ron Swanson råkar bränna av sig mustaschen, ögonbrynen och delar av håret på den eviga eld som skall brinna för att hedra Li’l Sebastians minne.

The fight (säsong 3, avsnitt 13): Tom Haverford blir delägare i nattklubben Snakehole och bestämmer sig för att ha en fest för att lansera drinken Snakejuice. Leslie uppmuntrar Ann att söka jobb på Natur- och parkförvaltningen, men efter ett antal Snakejuicedrinkar börjar de bråka om varandras dejtingvanor.

Ron and Tammy (säsong 2, avsnitt 8): Rons ex-fru Tammy 2 försöker manipulera Ron i ett försök att få honom att upplåta platsen där gropen finns till ett bibliotek. I detta avsnitt får vi lära oss att Leslie hatar bibliotek och att bibliotekarier är “a diabolical, ruthless bunch of bureaucrats”

Serien hyllas på grund av:
Parks and recreation hyllas bland annat på grund av att komedi-geniet Amy Poehler får utrymme att briljera, både med manus och i improvisationer, i rollen som Leslie Knope. Dessutom har Nick Offermans karaktär Ron Swanson har nått kulstatus, och flera av de andra karaktärerna har fått otaliga tumblr-sidor dedikerade till sig.

Vad du ska säga om du vill verka insatt:
“You know my code: Hoes before bros. Uteruses before duderuses. Ovaries before brovaries.”

Titta på den här serien om du…

… är trött på skildringar av kommunpolitik som det tråkigaste i världen och om du älskar fantastiska skildringar av kvinnlig vänskap.

Förutom att villkorslöst älska Parks and Recreations är Doris Lydahl en doktorand i sociologi, som på fritiden konsumerar stora mängder populärkultur samt skriver på bloggen verklighetenssmolk.se.