Ulli Lust – Idag är sista dagen på resten av ditt liv

Kvinnor är från Venus. Män är från stenåldern.

När rastlösheten infinner sig och man bara känner ”fucking jävla kuk-Åmål”, då finns det en del livsstilspaket att tillgå. Exempelvis flytta utomlands, leva dekadent och veta att man närsomhelst kan flytta hem till tryggheten igen. I självbiografiska ”Idag är sista dagen på resten av ditt liv” lämnar Ulli Wien för att fånga dagen i Italien. Men istället för ockerhyra, tillfälliga jobb och ecstasy på klubb blir hemlöshet, prostitution, maffia och heroin närmare verkligheten för papperslösa Ulli.

Utöver baskurs i livets hårda skola är serieromanen även en sexuell expedition. Från den påtvingade ”when in Rome”-andan där Ulli har sex av andra skäl än lust, till att vägra kompromissa med sitt värde som egen individ. En stor del av handlingen utgörs av fältstudierna av männen i hennes omgivning. De är övervägande lögnaktiga, osympatiska och med värderingar som får ens biologiska klocka att vridas tillbaka några timmar.

Vad gäller illustrationerna påminner karaktärerna om telefonklotter i sin enkelhet. Styrkan ligger snarare i texturerna, exteriören och i den – utöver svart – extra färgen som ger bilderna ett behagligt djup.

Detta är en gripande berättelse med flera dimensioner som man bör ha läst innan man går ut gymnasiet. Den fungerar även bra om man vill nära sitt manshat.

Text: Lucas Svensson, som gillar hundar orimligt mycket, ogillar ruccola och ritar här.
Illustration:
Karen Canales