Bokmässeguiden! Vi har hela listan.

Här följer lite basics om bokmässan allt för att du ska verka intellektuell på dagarna utan att missa något viktigt på kvällarna..

Våra favoritställen har vi inte prickat in på någon mäss- eller stadskarta och därför inte heller sammanbundit med streck i mellan, men man behöver ju inte vara biträdande poliskommissarie Al Giardello för att räkna ut att de skulle bilda ett stort bultande populärkulturellt litteraturhjärta. Missa därför inte de här platserna, är du gullig:

Teg Publishings monter A01:30
Galagos monter A01:40
Viktors kaffe, livgivande kaffeplejs uppe vid Götaplatsen, en hälsosam promenad från mässan.
Jonsborgs gatukök för burgare och mjukglass eller i omvänd ordning (bestäm själv!) på väg hem eller bort.
Heaven 23 fantastiskt dyr öl och hyfsad utsikt från tvillingtornen.
Ordfronts monter A01:40
Pustervik, Järntorget, plats för dekadens och dans.
Djurens Rätts monter A03:62 för daglig kakfest 14:00

Programpunkter vi tror på:

Torsdag 25 september
Guidad tur på mässan
12:00 – 12:20
B05:70
Institutionen för kulturvetenskaper på Göteborgs universitet arrangerar kulturvetenskapliga guidade turer på mässan. Det här är verkligen en chansning, likt grisen i säcken. Men vad fan det är 20 minuter av ditt liv. Varje tur har ett specifikt tema genus, reklam, ljud etc, ta chansen. Det står att det är begränsat antal platser, vi ser med spänning fram emot att ta plats i någon slags tåg?

Rasismen i Sverige
14:00 – 14:30
B09:19
Lawen Mohtadi och Devrim Mavi om två motstridiga men växande rörelser: högernationalism och antirasistisk mobilisering. Vi hoppas bara innerligt att ingen andas orden om omvänd rasism.

Ner med allt
15:30 – 15:50
J2
Vi slänger gärna ett öra när Johan Svedjedal samtalar med sin förläggare Helene Atterling om de turbulenta åren 1965 till 1975, då när svensk skönlitteratur ville vara en radikal samhällskraft – med syfte att fördjupa demokratin.

Önskas, säljes, bytes och i kväll bingo
17:30 – 18:00
Se Människan, G01:02
Programtexten ställer så många frågor. Hur ska vi inte kunna bli nyfikna på detta? ”Vem har inte sett de där anslagstavlorna utanför Posten eller Ica i små samhällen på landet, med anslag om bingokvällar och korpmatcher? Även sedan affären lagts ner finns anslagstavlorna kvar.”

Mässan goes bib-lan(d)
Stryk runt bland montrarna och bli salongs i grupp.

Galagofesten ”Nu blåser vi borgarna” avskedsfesten!
20:00 – 02:00
Pustervik 140kr
Den stora bokmässefesten med Matti Alkberg och Södra Sverige. Det blir skränigt och fantastiskt. Ses i kön. Den lär bli lång.

Fredag 26 september
Nördfeminism
10:00 – 10:45
Seriescenen, A02:40
De har döpt den här programpunkten så konstigt att vi tvingas kolla in den. Hallå vad är nördfeminism? Hoppas Natalia Batista och Anna Erlandsson tillsammans med moderator Johnie Ekman kan förklara sig.

Tack du är registrerad
11:00 – 11:45
Debattscenen, Scenen, F-hallen
Vi funderar på att gå på samtalet om: framtidens samhälle där ingen längre kan vara osynlig. Medverkar på scen gör så vitt vi ser: Torbjörn Tännsjö, professor i filosofi, Markus Bylund, författare till boken Personlig integritet på nätet och forskare i integritet, Janne Teller, författare och Maria Ferm, riksdagsledamot (MP).

Hundra år av äktenskap
12:00 – 12:45
E4
Hjalmar Söderbergs Den allvarsamma leken, Henrik Ibsens Ett Dockhem, Virginia Woolfs Mot fyren, äktenskapet är en institution som ältats och utforskats i litteraturhistorien. Hur är dagens äktenskapsskildrare besläktade med sina föregångare och vilka äktenskapsfrågor trotsar tidens gång? Det säger sig Anne Lise Marstrand-Jørgensen, Bengt Ohlsson och moderator Åsa Beckman hinna reda ut på 45 minuter.

Tove Jansson 100 år
16:00 – 16:45
K2
I år skulle Tove Jansson fyllt 100 år. Det firar vi gärna stort! Tove Janssons brorsdotter Sophia Jansson berättar om Mumin-världen. Och vi lyssnar.

Annika Norlins samlade texter
18:00 – 18:30
Biblioteks- och berättarscenen, D-hallen
Bästa Norlin samtalar med sin förläggare Anders Teglund om sin nya bok TEXTER, om hennes strävan att hitta känsloärligheten och om hennes milda revolt mot språkfascismen. Vi älskar Annika Norlin villkorslöst och räknar med att vi ses där. Efteråt signerar hon sin bok.

Göteborg Film Festival och Gläntas bokmässefest
20:00 – 03:00
Pustervik 100 kronor
Mack Beats! Rosh! Etzia! Andrzej Tichý! Annika Norlin! Elise Karlsson! Michael Azar! Kristina Hultegård! Per Johansson! Majsa Allelin! och Amina-Bahja Ekman! Och löser man entré innan 21:30 får man en prova-på-månad på Draken Film, en slags Netflix för finsmakaren som lanseras av Göteborg Film Festival i dagarna.

Lördag 27 september
Så gjorde The Hives av med 120 miljoner
13.35 – 13:50
B02:41
Om man tänker på det en stund är det nog inte så svårt att göra av med så mycket pengar. Men hur gjorde just The Hives? Eskil Fagerström, journalist på Sydsvenskan, har grävt i frågan och nyligen släpptes hans bok Sanningen bakom Tambourine-härvan.

Kvinnor ritar bara serier om mens
16:00 – 16:45
E4
Liv Strömquist, Sara Olausson, Karin Adelsköld

Söndag 28 sepmteber
Åk hem.
Eller fynda böckerna bokförlagen inte orkar ta med sig tillbaka.
Kom ihåg. Allt är till salu.

Illustration: Lidia Blomgren