Header_otyg.png

Hårdragna musikvideofrisyrer

Musikvideon och frisyren har det gemensamt att de är livsviktiga för image och visuellt uttryck. Vissa har sina ständiga varumärkesfrisyrer, andra som varumärke att alltid göra något nytt. Har Lady Gaga någonsin haft samma frisyr två dagar i rad? Var hade Smashing Pumpkins varit om Billy Corgan behållit den fula grungesvinton istället för att bli berömt lik Onkel Fester? Hade Britney omvänt kunnat göra comeback om hon fortsatt raka huvudet? Skulle Robyn framstå som lika trovärdigt independent om hon inte fortsatte att kapa lite mer hår för varje släpp?

Det finns för många häftiga frisyrer att lista men denna lilla sammanställning kan visa på hur mycket man kan göra med hår till musiken.

Zhala – I’m in love (2014)

Mitt under Mints tema hår släpptes Zhalas nya video till låten I’m in love, där hårfaktorn är skyhög. Man vill verkligen kasta sig in den långa rad av personer som långsamt flätar varandras hår, där till och med korthåriga i ledet inkluderas och får en mysig massage i bakhuvudets hår istället, när flätor inte är möjliga (en hand genom håret och över hårbotten är naturligtvis rent objektivt det mysigaste som finns).

Riff Raff – Time (2012)

Time finns i ny version på Riff Raffs storbolagsdebut Neon Icon från i år, men i videon som har några år på nacken är den lite mer avskalad, och ärligt talat bättre. Ihop med de vansinniga tatueringarna är håret filuren Riff Raffs mest framstående attribut, och här får det verkligen komma fram i fokus och användas som huvudingrediens. Från ormar till penntroll. Massor med roliga frisyrer finns också i hans nya samarbete med Katy Perry, This is how we do.

Babymetal – HeadBanger (2012)

Det ska fan vara japaner att komma på idén om en magisk nackkrage som frammanar hårdrock och headbang hos en liten flicka. En korsning av Sailor Moon och Ringu på osteologen. Babymetal är säkert svårsmält för konservativa västerländska metalhuvuden men metal och J-pop funkar uppenbarligen fint ihop. Lady Gaga plockade helt rimligt upp dem som förband under en USA-turné i år.

Willow Smith – Whip My Hair (2010)

Om Riff Raff gör sig till penntroll gör Willow Smith sig till penseltroll när hon svingar runt frisyren som doppats i färg, och stänker ner väggar och klasskamrater. Självklart får vi se både Willow och de andra eleverna på skolan med helt spektra av hårtyper som alla går lika bra att kasta runt i vilda svängar. Försök spela denna på ett dansgolv utan att själv börja piska runt.

Exciter – Rain of Terror (1992)

Ingen hårig sammanställning utan hårmetall. Ritkigt traditionell headbang bjuds det på när Kanandensiska speed metal-pionjärerna Exciter vevar sig igenom hela låten. Basistens nacke snurrar i en till synes oavbruten windmill, gitarristen trycker in hela toppfluffet mot kameran, och den enda som visar sitt ansikte mer än hjässan är sångaren/trummisen (!), vars sönderborstade puff ändå vinner tillbörlig uppmärksamhet genom att mer likna bolmandet från en röksvamp än äkta hår. Titeln får man anta handlar om hur dåligt väder lätt förstör den sortens metalrufs.

R.E.M. & Sesame Street – Furry Happy Monsters (1991)

Var det bandet själva eller något ljushuvud på redaktionen för det pedagogiska barnprogrammet Sesame Street som kom på idén att skapa en monsterparafras på R.E.M:s hit Shiny Happy People? Oavsett är resultatet en bisarr men gullig sedelärande historia om att även håriga varelser av plysch kan vara både glada och ledsna omvartannat, och egentligen mindre underlig än originallåtens sektlika skrämmande video.

Det finns säkert lika många bra hårvideor som det finns hårsäckar på ditt huvud, så kommentera gärna med egna tips om du saknar något!

Kommentera