Header_otyg.png

Intervju: Sara Erkers

Mint har träffat Sara Erkers, textilkonstnären från Dalarna som gärna skapar kreationer av hår. Vi tog tillfället i akt och passade på att ställa några frågor om hennes flätade masker ur konstprojektet ”Sällskap” och om hennes kommande drömprojekt.

1. Berätta lite om dig själv. Hur gammal var du när du bestämde dig för att bli konstnär?

Jag kände mig så instängd i min barndoms Dalarna och behövde fly till något mer tillåtande och fritt så då började planerna på en kreativ utväg smidas. Så från gymnasiet blev det en hantverksväg in i det mer konstnärliga med en bas i sömnad, kläder och mode som vid 22 blev till en bestämd plan med konst som fokus.

2. Hur kommer det sig att du började jobba med hår som material och göra konst utav det?

Håret som material är egentligen ett arv från Dalarna utan att jag arbetat med det under barndomen, men formspråket och min idé om hår är inspirerat från hårkullornas arbeten i Våmhus. Sen förändras och varieras mitt förhållningssätt till hår från arbete till arbete.

För mig besitter håret som symbol makt samtidigt som det har en rituell och magisk betydelse, så jag använder det alltid av olika anledningar och målet är inte att arbeta med hår, men det har varit det material som bäst illustrerar en idé eller känsla.

3. Berätta lite om masken, hur blev den till?

Hårmasken gjorde jag till en utställning i Kaunas, Litauen och den blev sedan utgångspunkten i ett större arbete, ”Sällskap”. Masken är gjord av syntetiskt hår som jag flätat, små och stora flätor och som sedan är modellerade och uppbyggda i olika lager.

4. Var får du tag i allt hår som du använder i dina konstverk?

Håret jag använder är oftast syntetiskt då jag inte kan rättfärdiga användande av äkta hår utan en anknytning till den förra ägaren. Det mänskliga hår jag ändå använder kommer från familj och vänner och då finns det ett känslomässigt värde i att använda det, annars tycker jag att det syntetiska håret lika väl kan illustrera de känslor eller effekter jag är ute efter.

5. Hur ser ditt drömprojekt ut?

Det vore fantastiskt att få möjlighet att göra ett större rumsligt skulpturalt arbete med hår, flätor och mycket färg. Som en hår-flät-färg-explosion.

Fotografi: Sara Erkers

Kommentera