Musiktips: The Wytches – Gravedweller

På Facebook finns det en grupp som heter ”Shoegaze, dreampop & nugaze” där jag, om än som en ganska passiv postare, själv hämtar en hel del av mina nya musikaliska upptäckter. Oftare än inte rör sig dock medlemmarnas respektive länkar långt utanför gruppens riktlinjer, till mångas förtret men icke desto mindre till min och min breda musiksmaks stora glädje.

För ett par dagar sedan, långt efter att de flesta på den här sidan av Atlanten stängt av sina datorer och klivit in i drömmarnas land, och min Facebookfeed till allra största del bestod av inlägg från just den här gruppen, dök det upp en svartvit, flimrig video med en trio som bara med mycket god vilja skulle kunna klassificeras som shoegaze eller drömpop.

Amerikanska The Wytches rör sig snarare någonstans i retrorockens marker, i likhet med till exempel Londons Phobophobes eller som ett softare Graveyard, och även om det inte är den genre jag känner mig mest bevandrad i fastnade jag ändå för ”Gravedweller” och dess less is more-attityd till allt vad musik heter. Raka trummor, ett par skeva, nästan orientaliska gitarrslingor och så en sångare som skriker lite sporadiskt.

Jag vet, jag säljer inte in det särskilt bra just nu, men faktum är att det här kan vara en av mina topp fem över månadens låtar. Kristian Bell, Gianni Honey och Daniel Rumsey har lyckats göra något helt fantastiskt av minsta möjliga ingredienser. Och hår? Ja, det finns det allt en hel del av i videon!