Att göra allt och inget

Johan Lind har koncentrationssvårigheter och tänker att allt är internets fel. 

Hmm, vad var det nu jag tänkte?

Utan att räkna efter jättenoga så uppskattar jag antalet bibliotekslånade romaner/faktaböcker det senaste halvåret till 14 stycken. Peppen att läsa dem har alla gånger varit kraftig. Därför är det konstigt att jag, utan att ens behöva räkna efter, kan konstatera att jag läst exakt ingen av dem. En gång hade jag något på gång när jag tog mig igenom förordet och en bit i in första kapitlet. Men då kom mejlet från bibblan om att boken måste lämnas tillbaka inom två dagar. Men hej, 37 sidor på en månad är väl inte fy skam, utropstecken, frågetecken och så vidare.

Och nu sitter jag här, förvirrad. Jag läser stycket ovanför här och försöker förstå varför jag skrivit så och vad jag egentligen ville säga men jag drar blankt, för att uttrycka mig anglofilt. Saken är den att jag skrev det där igår och den tanken jag då tänkte har idag dränks av funderingar på exakt hur länge jag velat se The Wire, The Shield, Sopranos, Curb Your Enthusiasm, Mad Men, Twin Peaks, Homeland och de senaste säsongerna av How I Met Your Mother, Girls, Parks and Recreation, 30 Rock och Eastbound and Down. Så mycket bra grejor och det är en i sig härlig insikt för nu slipper jag planlöst leta efter kvalitetsteve att titta på, det är ju bara att kavla upp ärmen, doppa handen i interwebben och plocka vilken som helst av dem!

En annan dag sitter jag på ett tåg och lyssnar på musik och läser en bok samtidigt som jag väntar på att Jonas Hassen Khemiris svar till Beatrice Ask ska ladda färdigt på telefonen samtidigt som jag twittrar om att kombinationen snö och Skövde gör mig nedstämd när jag ser att stolsgrannarna somnat och därmed är redo för nästa scen i min aktuella Vine-film där de ovetande ”spelar” huvudrollerna och som jag funderar på att döpa till Strangers on a train fast att de snarare är ett par, eller i alla fall vänner, än främlingar. Men de ser inte särskilt mordiska ut så det är nog en dålig titel. Boken jag läser är Bodil Malmstens bok, Så gör jag – konsten att skriva och i den citerar hon någon som sagt något som jag bestämt mig för att komma ihåg så här: det handlar om din koncentrationsförmåga. Hur länge du kan vara fokuserad på något och hur djupt fokuserad du kan vara. Och där läste jag precis klart Khemiris text och sjukt vad bra den var. Och nu slår det mig att det jag tänkte bygga den här texten kring var en insikt i stil med – det är lätt att slå knut på sig själv när det finns så mycket av allt, och hela tiden. Kan det vara så att den här totala tillgängligheten gör så att allt bara riskerar att bli ett stort fett ingenting? Men jag vet inte, det känns som en tråkig insikt och den kanske inte är särskilt allmängiltig. Mest kanske det bara är jag som lite dum.

Johan Lind arbetar som copywriter, och så gillar han att fotografera. På twitter heter han jhnlnd.

Illustration: Helena Blom