Veckans Knut – vecka 11/2013

Del två i serien om kända knutar.

Efter förra veckans Knut Agnred är det dags för knut nummer två – en aningen mer djurisk sådan, nämligen isbjörnen Knut.

Knut föddes den 5 december 2006 på Zoologischer Garten i Berlin. Den lille krabaten blev bortstött av sin mor Tosca och svävade därför i livsfara. Djurskötarna på Zoologischer Garten tog därför saken i egna händer och vårdade lille Knut själva – från kuvös till matning med nappflaska. På detta sät blev Knut den första isbjörnen född i fångenskap att överleva på 30 år.

Samtidigt kritiserade en djurrättsaktivist uppfödandet av Knut och menade på att han borde fått dö en naturlig död. Detta ledde till stor uppmärksamhet eftersom ingen kan motstå ett gulligt djur med sorglig uppväxt och det gicks man ur huse och demonstrerades för att Knut skulle få leva! Och på detta sätt blev Knut världskändis och en total succé! Uppmärksamheten kring isbjörnen fick till och med ett eget namn: Knutmania.

En liten tjej gjorde till exempel en låt om honom:

Haribo gjorde Knut-godisar, Berlin tog sig an Knut som en maskot och han hamnade på frimärken, leksaker och whatnot. Besökssiffrorna steg med 30 procent.

Men, som med de flesta framgångssagor finns det givetvis en mörk sida. Det finns inte alltför mycket att läsa om hur Knut hade det på sin livsstid i bur, hur livet tedde sig när han växte från gullig unge till vuxen björn, men till exempel Aftonbladet rapporterar om att Knut ska ha låtit berömmelsen stiga åt huvudet:

”Han blev beskylld för att ha blivit en ”psykopat” av en amerikansk zoolog eftersom han skrek rakt ut så fort han inte fick mänsklig uppmärksamhet.”

Dessutom lär han ha blivit mobbad av andra isbjörnar och beskyllts för incestuösa tendenser. Den 19 mars 2011 dog den fyra år gamla Knut. Även detta skedde på ett mycket dramatiskt och oväntat sätt då han mitt under en simtur fick spasmer och dog omedelbart inför tusentals besökare. Dödsorsaken sägs vara hjärnhinneinflammation

Knuts berömmelse stannar dock inte där, utan den populära björnen stoppades upp och finns nu att beskåda naturligt poserandes i en glaslåda på Naturhistoriska museet i Berlin.

Fotografi: Jens Koßmagk, Wikimedia Commons