Veckans Knut – vecka 12/2013

Del tre i serien om kända knutar.

 

Efter de tidigare knutarna i Mints serie, Knut Agnred och isbjörnen Knut, är det nu dags för knutarnas knut Knut Knutson.

För alla antikfans är han kanske mest känd som den entusiastiska, när-pratande experten som i mer än tjugo år har värderat antikviteter i Antikrundan. Men han är även auktionsförrättare och ägare av Uppsala Auktionskammare, där han bland annat har satt rekord i undervärdering då han ropade ut en Rubens-tavla för 15 000 kr, med slutpriset 16,6 miljoner kronor.

Lanthandelsonen från Växjö skulle egentligen ha blivit jurist, men under studenttiden i Lund tog fascinationen för kulturhistoria och gamla ting över. Intresset ledde honom från katalogisering av gardinstänger på Gripsholms slott, via Bukowskis till ett av Sveriges mest populära och långkörande tv-program.

Att Knutson efter alla år i tv-rutan fortfarande lyckas uppbringa en sån enorm fascination för föremålen som besökarna tar med sig, har gjort honom både vida omtyckt och tacksam att göra humorkaraktärer av. Kolla till exempel Peter Apelgrens ilskna antikexpert i Parasit-TV:

Men att Knut har koll på sina antikvitetskunskaper råder det inga tvivel om. Det visade sig till och med att han hade rätt om den där Rubens-tavlan som gjort honom historisk.

Fotografi: Uppsala Auktionskammare