Ett lack för varje finger

Mints nagellacksfantast Hannah Clowers listar de fem bästa nagellacken och kan inte låta bli att slänga in fem bubblare på köpet.

 

Den nagellackskollektion som tilltalat mig allra mest den senaste tiden är utan tvekan det brittiska märket Ciatés Fairground-kollektion. Kollektionen (som hämtat färginspiration från tivolin) består av både monokroma glitterlack som för tankarna till färgat strösocker såväl som pastelliga krämlack. Jag trodde länge att det skulle vara omöjligt att kunna välja ut en favorit ur kollektionen, men nu tror jag att jag ändå att jag hittat en favorit i det ljust pastellblåa ”Ferris Wheel”! I skrivande stund borde det vara mycket lätt att få tag i ”Ferris Wheel” då det tillhör den allra senaste Ciaté-kollektionen

 

2012 var året då en kunde hitta produkter knutna till den amerikanska rapparen Nicki Minaj lite överallt bland butikernas skönhetsdiskar. Om en till exempel var sugen på att köpa ett nytt läppstift kunde en gå till MAC-disken och köpa det första av två Viva Glam-läppstift som bär hennes namn och om en var en ute på jakt efter en ny doft fanns hennes Pink Friday-parfym på parfymavdelningen. På nagellacksavdelningen kunde en givetvis också hitta något Nicki Minaj-relaterat – nämligen den kollektion bestående av sex nagellack som OPI gav ut. Bland dessa är det ”Pink Friday” som är min personliga favorit då det är den nyans som kommer närmast den där perfekt ljusrosa nyansen jag letat efter i hela mitt liv. Går fortfarande att få tag i hos vissa nätbutiker, men det är dock osäkert hur länge det kommer att vara så.

 

Okej, jag erkänner. Det här nagellacket köpte jag enbart för namnets skull och jag hade förmodligen sett det som ett favoritnagellack även om det inte hade varit speciellt bra. Men, även om en tar bort det faktum att namnet är en mindre subtil blinkning till världens bästa teveserie Buffy the Vampire Slayer har detta nagellack en given plats på denna lista då jag sällan har stött på ett lika snabbtorkande och lättapplicerat lack som detta! Enda minuset är att det är himla svårt att fånga färgskiftningarna på bild (jag skulle personligen beskriva det som någonstans i gränslandet mellan metallicskimrande mörklila och djupblå). Buffy the Violet Slayer kan tyvärr vara svår att få tag i då den tillhör en kollektion som hängt med i ganska många år nu, men mitt tips är att leta på otippade ställen. Jag hittade t.ex. min flaska i en mataffär i Växjö!

 

Om jag bara fick köpa en sorts nagellack för resten av mitt liv skulle det utan tvekan bli glitterlack från OPI, för just den här sortens nagellack är de mästare på att göra. Genom åren har de släppt det ena fantastiska glitternagellacket efter det andra, och hittills under 2013 har ”Polka.com” som ingår i vårkollektionen Euro Centrale varit det som stått ut allra mest. Det här nagellacket har en genomskinlig bas med olikfärgat glitter (blått, turkos, lila och rosa) i varierande storlekar som kan användas över ett neutralt nagellack, men det fungerar även alldeles utmärkt för sig själv. ”Polka.com” borde fortfarande vara lätt att få tag i då den ingår i en förhållandevis ny kollektion.

 

Deborah Lippmanns ”Candy Shop” är i vissa nagellacksdyrkande kretsar mest känt under smeknamnet ”enhörningsspyan” och det är inte alls svårt att förstå varför. För detta tuggummirosa nagellack med massvis med glitter i olika storlekar och färger (grönt! gult! silver! blått! rött! orange! rosa!) är egentligen bara för mycket. Men precis som mycket annat som bara är totalt ”over the top” fungerar det ju alldeles utmärkt och ”Candy Shop” är om inte annat en alldeles utmärkt konversationsstartare! Går fortfarande att få tag i på de allra flesta ställen som säljer Deborah Lippmanns nagellack.

 

BUBBLARE:

  • Mavala ”Wichita

Mycket neutralt (nej, jag tänker inte använda det förhatliga begreppet ”nudefärgat”) som kräver minst tre lager för att bli täckande men som hjälper glitterlack att lyfta till oanade höjder. Ingår i standardsortimentet.

 

Halvtransparent nagellack med skiftande flingor i olika storlekar. Ingick i den kollektion som China Glaze skapade för den första ”Hunger Games”-filmen.

 

Ett elektriskt neonrosa nagellack som om en har tur fortfarande kan hittas i nagellacksdisken, men annars är ju Essie experter på att skapa knalligt rosa nagellack och av allt att döma borde ”Madison Ave Hue” som finns att köpa nu vara en värdig efter/ersättare till ”Lights”!

 

  • Mavala ”Party Time”

Enligt mig det perfekta röda nagellacket där ett lager räcker gott och väl. Tyvärr tror jag att ”Party Time” ingick i någon julkollektion för några år sedan och är därför svår att få tag i numera. Mavala har ju dock många väldigt fina röda lack i sitt standardsortiment, så jag tänker att det bara är att prova sig fram tills en hittar det rätta!

 

Ett skogsgrönt lack med en gnutta turkost i sig som piggar upp vilken tråkig vardag som helst! Borde fortfarande gå att få tag i hos Ciatéåterförsäljare.

 

Illustration: Isabelle Fellbom