Intervju: Wintergatan

I maj släppte Wintergatan sitt debutalbum. Vi bytte några ord med Martin Molin, bandets grundare. Wintergatan släppte en videoteaser redan förra året som vittnade om melodiös, instrumental pop baserad på 40-talet instrument. Det är svårt att undvika att nämna musikaliskt närliggande Detektivbyrån i samma andetag som Wintergatan.

– Eftersom jag var med och drev Detektivbyrån innan Wintergatan så är det naturligt att man kopplar ihop det. Men vilken som är största skillnaden får andra avgöra. Högre berg, djupare dalar?

Hur många instrument använder ni för närvarande i bandet? Skulle ni säga att ni har gjort en grej av att ha jättemånga instrument?

– Just nu använder vi 18 instrument live. Och nja, egentligen är avsikten med det stora antalet instrument inte att göra en grej utav det även om det har blivit lite så av sig självt. Vi älskar vår rigg och har just myntat vårt första valspråk ”One rig to rule them all”. Så vi har helt klart en stark relation till instrumentsamlingen, men också till alla kablar som binder ihop allting. Och stativen. För att inte prata om casearna som nästan får mest kärlek av allt. Men tillbaks till instrumenten. De har alla sin egen plats och behövs för att bygga upp låtarna. Lite som med texter kanske när man sjunger? Ny text på varje låt blir i vår version nytt instrument på varje låt.

Utöver Martin Molin består Wintergatan av Marcus Sjöberg, David Zandén och Evelina Hägglund. Låtarna på första skivan har Martin skrivit. Men hur kommer man egentligen på användningsområden för så pass många instrument i en låt?

– Oftast så är det för många instrument i låten och det finns sällan användningsområde för alla, då får man tänka mer live och mer kvartett och ta bort. På en låt tog jag bort 100 kanaler i logic. Då var det ändå 80 kvar sen. Men då är mycket multimickat och mixen blir supersvår bara. Mixen som låter bäst på skivan har typ sex kanaler.

Om ni bara fick ha varsitt instrument i bandet, vad skulle ni spela på då?

– Min absoluta favoritsättning vore Hammond, trummor, elbas, spiongitarr. Som på James Taylor Quartets bästa skiva ”The Money Spyder”.

Vad önskar du att lyssnaren får för associationer när den lyssnar på er musik?

– Om man skulle önska så bilder av möjligheter. Att saker är möjligt.

Dina bästa tips inför den kommande Hultsfredsfestivalen?

– Trentemöller!

Lyssna på Wintergatan här och missa inte att se dem på t ex Hultsfred Stockholm på lördag eller någon av deras andra spelningar.