Låt stå!

Mints självutnämnda gatukonstälskare Henrik listar ett gäng konstverk som kan ses just på gatorna.


”Öhh vänta lite, jag ska bara göra en grej”.
Det är min standardfras när jag är ute och reser. Göra en grej betyder ibland att jag ska kolla in en meny efter tofu eller kanske knyta skorna, men i de flesta fall ska jag ta en bild av en vägg.

Ibland räcker det med en löjlig liten streckgubbe placerad på rätt plats för att göra storverk (lämplig sökning: oak oak, slinkachu). Ibland krävs det en hel husfasad för att lyckas (lämplig sökning: ROA, pixel pancho).

Bilden ovan är från Masthugget i Göteborg och den geniala väggen är målad av Tommy Dwane och BUFF-IT. Den var en del av utställningen Mynningsladdare som kurerades av lika geniala Carolina Falkholt på Röda Sten. Något av det bästa som gjorts för staden sedan Sunset Falafel öppnade på Stigbergstorget.

Dessa är dock inte ensamma på min lista över folk som förskönar väggar runt om i världen. Här är några av mina favoriter jag har lyckats ramla över de senaste åren:

Conor Harrington, London
Han gillar att måla stora husfasader utomhus och sinnessjukt detaljerade oljemålningar inomhus. Runt om i London döljer sig en del av dessa och är värda en omväg för att se.

 

Invader, Paris
Invaders hittar man över hela världen, inte minst i Paris där dom pryder husgavlar över hela staden. Har även rest ut i rymden och letat sig till havets botten. Gjorde nyligen en fantastisk David Bowie-Invader och en Star Wars-hyllning i London.

 

Swoon, Stockholm
Swoon målar och klistrar upp sina verk, ibland på obskyra platser som Röda Sten i Göteborg. Bilden avviker från övriga då den är tagen inomhus, men det är min lista och jag bestämmer.

 

C215, London
c215 levererar alltid färgglada och vansinnigt detaljerade stenciler. Oftast föreställande människor och inte sällan sin egen dotter.

 

Kaws, New York
Kaws är nuförtiden mindre gatukonstnär och den här Passing through-Companion som stod i ett av New Yorks mest trendiga områden var knappast uppställd över en natt när ingen såg. Designade nyligen en födelsedagstårta till Pharrell Willams 40-årsdag.

 

Stik, London
Stik är ett växande kärleksförhållande. När jag till en början endast sett målningarna genom en datorskärm framstod de aningen menlösa. Men när man väl hittar dem är det svårt att låta bli att älska.

 

En del av dessa konstnärer har fått ett större godkännande av konstvärlden och sysslar idag mer med fancy gallerivisningar än Montana och tapetklister. Men de är alla aktiva och producerar bättre material än någonsin.

”Meh! Du kan ju inte göra en street art-lista utan att ha med han Banksy. Asså jag vet vem han e! Man kunde köpa hans identitet för en miljon på Ebay. Han har ju sålt ut för länge sen”. Svaret på alla frågorna är så klart nej. Klart jag inte kan göra en lista utan att ha med Banksy. Jag gillar honom minst lika mycket. Och du vet inte vem han är. Och nej, du kunde inte köpa hans identitet. Och nej, jag tycker inte han har sålt ut.

Han kvalificerar sig inte riktigt på listan ovanför av den enkla anledningen att hans verk på gatorna försvinner i rasande takt. Antingen så taggar någon över dom och skryter på sin blogg att de har sabbat en riktig Banksy. Eller så försöker någon girig person såga ut verket ur väggen för att sedan sälja en 400 kilos betongklump på Sothebys för 300 000 kronor.

Merparten av de som faktiskt finns kvar idag är skyddade bakom plexiglas för att inte få tidigare nämnda behandling. Detta i kombination med klottersanering och att han målar mindre gatukonst i nuläget gör att han endast får denna hedersomnämning, bakom ett skyddsglas i London.