Listan

Sara Persson minns sina låtsasharem.

Jag var tretton år och okysst. Men i flickrummet i radhusområdet gjorde min tonårshjärna hoppsasteg nästan varje kväll efter skolan. I en låda i nattduksbordet fanns nämligen en bok. Och i boken, listan.

Listan som började blygsamt med ett, två, tre namn på snygga killar. Rättelse: de snyggaste killarna i hela jävla världen, nej; UNIVERSUM. Alltid med lite för lång lugg som hamnade i ögonen jämt och ständigt, eller i form av popstjärnor med smäktande hundvalpsblick som trånade genom TV-rutan under Voxpop.

Listan blev längre och längre. Och mer och mer orealistisk. Namnen försvann och ersattes med livliga beskrivningar av spännande främlingar. De fiktiva romanserna växte snart till ett låtsasharem och tillslut hade jag inte tid att tråna efter pojkar i verkligheten.

Så jag blev fjorton år och okysst. Femton… Sen började jag i gymnasiet, flyttade och boken med listan hamnade längst ner i botten av en banankartong. Helt plötsligt var vi färdiga med varandra (och jag hittade snart livs levande pojkar att roa mig med).

Tio år och en lång lista av verkliga kärlekar senare gjorde boken åter entré, i botten av samma låda inför en helt annan flytt. Den här gången fick den ligga kvar. Det visade sig nämligen att verkligheten var mycket roligare.

Killar som ingick i mitt låtsasharem år 2000 (i urval):
Heath Ledger
Dennis Lyxzén
Dom i Pripps Blå-reklamen
Johnny Depp
Niklas på JC
Mark Owen
Konsum-killen
Han med dreadsen på stranden

Sara Persson är copywriter på dagarna (men skriver i Mint privat), TV-seriemissbrukare på kvällarna och stolt medlem i Göteborgs bästa kör – Slynkören. Illustration: Malin Skogberg