Header_otyg.png

Problemet med rea

De flesta har nog varit med om att köpa något för att sedan se det till ett lägre pris. Det kan vara för att priset är lägre någon annanstans, men ofta för att många försäljare regelbundet vill tömma lagret för att göra plats för nytt. När priserna sänks visar sig också vilka vinstmarginaler som finns på kläder, de är stora och vinsterna går sällan till dem som vi helst vill ge våra pengar till, de med lägst löner och sämst villkor i produktionskedjan.

En annan sak som är retlig och ett större problem ur ett vidare perspektiv är att köpa saker på rea för att priset är nedsatt, som annars inte hade blivit köpta, som verkligen inte behövs och kanske inte ens kommer användas eller uppskattas. Det driver upp antalet plagg i våra garderober och antalet plagg som produceras till minst sagt onödiga och på flera sätt skadliga nivåer.

Vi vill se bra ut, nu med en gång, så vi står inte ut med att vänta till rean. Och kanske finns inte det vi vill ha kvar att köpa då! Vi vill vara smarta och göra bra affärer också, så vi köper ibland för att det känns just då som att det är en god affär, för att något har kostat dubbelt så mycket tidigare. Det är inte ett bra skäl att köpa kläder.

Ett sätt att ta sig an det här är att gå till butikerna i början av säsongen, när nyheterna kommer in, för att titta. Det är roligt! Och sedan vänta till rean och köpa det som a) fortfarande finns och b) som en fortfarande vill ha. Det svåra är att vänta till rean, det kan vara jobbigt. Det är plågsamt att inte få omedelbar tillfredsställelse, men det är svårt att vänta på andra sätt också. Känslan av att se något och vilja ha det och veta att tillfället kanske aldrig kommer tillbaka har fått många att köpa ännu fler saker. En tanke som kan hjälpa är att hur fina skorna än är så går det fler tåg och det är osannolikt att det inte kommer finnas ännu finare skor till salu i framtiden.

Ett annat problem är vad vi ska göra istället för att köpa saker eller leta efter, titta på och tänka på saker att köpa. Men det frigör tid för att läsa en bok, titta på tv eller experimentera med kläder som redan finns i garderoben. Men hu vad käck jag känner mig när jag skriver det här, nästan olidlig! Kan jag få den där äh-vad-fan-känslan av att göra något annat än oövertänkta köp? Den känslan kan nog dra rätt hårt också. En del menar att vanliga drivkrafter till att köpa saker är att få kickar och att trösta sig själv, och det borde finnas bättre sätt. Det blir ett annat olöst problem, men att köpa färre saker till lägre pris som du dessutom mer sällan ångrar, det ger i alla fall mer tid till att läsa modetidningar.

Illustration: Jonna Alicia

Kommentera