Header_otyg.png

Året 2014

MINT-redaktionen sammanfattar 2014, året som gått.

Årets Läsning:

Greta: Ca alla fylle-sms jag får. Plz keep’em coming friends.
Gustav: Som jag längtat efter Kristina Sandbergs avslutande del i trilogin om Maj kan jag väl inte säga annat än Liv till varje pris. Berättelsen är i sig ett unikt samhällsporträtt men framför allt är språket en sällsam kombination av ultradetaljerad realism och djärv litterär dialog tvärs igenom historien.
Carl: Stone Mattress, Margaret Atwood
Kristina: Kom-i-håg lappar.
Cajsa: Jag Vill Ju Vara Fri av Annika Persson om Lena Nyman, A Teaspoon of Earth and Sea av Dina Nayeri, Trapped in the Mirror av Elan Golomb
Malin: Året då jag äntligen hittade tillbaka till skönlitteraturen! Läste och älskade till exempel: Steglitsan av Donna Tartt, Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie, Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson och Maken av Gun-Britt Sundström.

Årets Film:

Greta: Gamla östeuropeiska 60- och 70-talsfilmer. Blue is the Warmest Color. Överlag inget film-fan pga alldeles för kass tålamod.
Gustav: Jag är oerhört dålig på att se ny film :( …men Boyhood var ändå rätt häftig.
Carl: American Hustle
Kristina: Söta djurvines
Cajsa: En Familj (August: Osage County) samt väldigt mkt pepp inför Into the Woods
Malin:  Interstellar! Rymdångest deluxe. Vill se den igen. Årets del av Hunger Game-följetongen – lite av en mellanfilm, men ändå så bra. Några av de bästa filmerna såg jag redan på Göteborgs filmfestival i början av året: Nånting måste gå sönder, Teenage och Twin sisters. Ytterligare höjdpunkt: Se Alexandra Dahlströms dokumentär All we have is now, sen se Vulkano spela live.
Lidia: Resan till Fjäderkungens rike

Årets Musik:

Greta: School ’94 är det bästa nya bandet, utan tvekan. Nya upptäckter/saker jag börjat lyssna regelbundet på skulle vara Ofra Haza, Sharon van Etten, Les Big Byrd och Aoki Takamasa. Även om Warpaint hängt med ett tag skulle jag säga att det är först i år jag verkligen fastnat för dem.
Gustav: Lifestyle med Rich Gang (Young Thug & Rich Home Quan) är årets låt alla kategorier, men jag har också grinat och/eller myst till Black med The-Dream, Smoke, drink, break up med Mila J, samt Letterman-versionen av Seasons med Future Islands.
Carl: Warpaints självbetitlade andra album
Kristina:  Jag önskar att hela 2014 hade låtit som Mapei på Way Out West
Cajsa: Ryan Adams konsert på Hammerstein, Noah Gundersens Ledges, Sias 1000 Forms of Fear
Malin: 7 låtar utan inbördes ordning: Alice Boman – Over, Amason – Ålen, Beatrice Eli – Girls, Lyla Foy – Feather Tongue, Mapei – Don’t Wait, Shura – Touch, Woman’s Hour – Her Ghost.

Årets TV:

Greta: Att N-ordet klippts bort från Pippi och på samma tema är ju miniserien (som visas nu och finns på SVT play) om Astrid Lindgren helt fantastisk! Jag kollar i och för sig inte ens på TV, men ganska mycket serier. Det bästa i serieväg har nog varit när jag inte hade internet i två månader i våras och såg om Twin Peaks två gånger, Skins en gång samt en riktig B-serie som min bror lade över på min hårddisk åt mig för säkert 2 år sedan. Den heter Grimm och handlar om sånt jag tycker är kul, dvs typ varulvar, häxor och troll t ex. Nyutkommet i år och riktigt bra är Penny Dreadful! Wow.
Gustav: Största TV-händelse för mig var ändå att Öppet Arkiv äntligen lade upp den tolv år gamla men fortfarande briljanta dokumentären Tuppjuck, vilket gjorde att jag äntligen kunde dumpa min slitna vhs-kopia.
Carl: Mad men, 7e säsongen. Med en nyans av försoning.
Kristina: Min kompis Ninas TV, på den ser jag alla viktiga händelser som Oscarsgalan och fotbollsmatcher.
Cajsa: Alldeles för många omgångar av att sluka hela säsonger på Netflix. Livsfarligt.
Malin: Bäst i år var 1. Broad City 2. Orange is the new black s02 3. The Leftovers 4. Bates Motel s02 5. The Walking Dead s05. Men mest nöjd är jag egentligen med att äntligen ha sett Battlestar Galactica s01-04.

Årets Mat:

Greta: Som vegan är ju matupptäckter alltid lika grejt. Topp tre är, utan inbördes ordning: 1. Tofuburgare på Krowarzywa i Warszawa 2. Orimligt god tårta till frukost på W Gruncie Rzezcy, också i Warszawa 3. Champs i NYC som är ett familjeägt bageri (tror jag). Deras baguette/macka/hero ”Grinder” är den bästa bakismat jag någonsin ätit.
Gustav: På hemmaplan har jag lärt jag mig baka naan, det är jag oerhört nöjd med att ha vågat. I restaurangväg är Nytorget 6 det hittills bästa stället jag ätit på sen jag flyttade till Stockholm.
Carl: Wienercafeet i Stockholm. Dålig akustik men när det inte är fullt är det som en resa. Lieblings uteservering i Göteborg.
Kristina: Matkassemiddagarna, utan vilka jag troligt hade levt på gröt och kaffe de sista tre månaderna pga stress.
Cajsa: Ägg.
Malin: Säsongens grönsaker på Tryne till Knorr (Malmö), koreansk-mexikanska tacos på Scania (Malmö), hemgjorda miniburgare (Göteborg).
Lidia: Hembrygd öl och egenodlade grönsaker

Årets Plats:

Greta: Mina vänners (dåvarande) takterass på Kungshöjd! Vi hade 2 fantastiska bruncher där i våras som är svåra att klå.
Gustav: Vårbergstoppen. Ett konstgjord berg av utgrävsjorden och -berget från stadens tunnelbanebygge, som nu är en amfiteater och utsiktsplats i ett.
Carl: NK, först, sist, och alltid.
Kristina: Stranden. Bästa sov-, fest-, tävlings- och slapparplatsen 2014.
Cajsa: Curaçao. New York.
Malin: Besökte Gotland för första gången och bestämde mig för att flytta dit. Kanske åtminstone tar en cykelsemester nästa år på vallmokantade cykelvägar intill sandstränder, vågskvalp och vitkalkade hus. Japp, har äntligen fattat hypen.

Årets Händelse:

Greta: Kul saker utan inbördes ordning. Sjunga karaoke på nyårsdagens morgon, resa, dansa på utomhus-klubb i soluppgången, spela med sina band (ständigt med på årsbästalista), se bra konserter t ex Brian Jonestown Massacre, Slowdive och Vinyl Records!
Gustav: Bron över Sundsvallsfjärden öppnade äntligen 2014. I min hemstad har de debatterat den jävla brons vara eller icke vara ända sen jag föddes, minst, och så plötsligt var den byggd och klar 34 år senare.
Carl: Skeenden i Ukraina.
Kristina: En och samma kväll lyckades jag stå på scen med Ralph Fiennes och dricka vin med Sally Phillips, det var en kul händelse.
Cajsa: Två fantastiska bröllop i ett idylliskt sommarsverige
Malin: På Ystad saltsjöbad för kickoff med jobbet följde jag valvakan med nedbitna naglar och svettiga handflator, såg procentenheter ticka upp och ner med hjärtat i halsgropen och pendlade mellan hopp och förtvivlan. Dagen efter vaknade vi i ett annat Sverige.
Lidia: Skogsbranden och en massa andra tråkigheter

Årets Tema:

Greta: sörja! Är mästare på att sörja + har alltid gillat olika sorters sörjor t ex sås, gyttja, politik m fl.
Gustav: Identitetspolitiken. Ingen säger sig företräda den, ingen vet vad den innebär, men alla har en åsikt.
Carl: Det borjar bli svårt att slentrianmässigt säga sig vara mot rasism. Vi tar ställning.
Kristina: #kämpa
Cajsa: livskris, i vanlig ordning.
Malin: Avsked.
Lidia: Familj

Årets URL:

Greta: amra.se är en skitbra blogg/sida som drivs av en skitbra, klok och smart människa som skriver om rasism (anti-rasism?), feminism och klass. Smart och vettig. Heja Amra!
Gustav: drive.google.com, en riktig vardagshjälte.
Carl: bokus, eftersom akademibokhandeln hänvisar dit när annat än bestsellers efterfrågas.
Kristina: skapelsen.com
Cajsa: http://www.humansofnewyork.com
Malin: Har spenderat pinsamt mycket tid på quora.com.

Årets Ris:

Greta: valet, turbulens (väderrelaterad men även samhällelig) rasism och all annan skit.
Gustav: Fascismen och framför allt dess medlöpare.
Carl: För tanklös våldsromantik som spelar extremister i händerna.
Kristina: Till mig som jobbat för mycket och träffat min familj för lite.
Cajsa: SD. Jag orkar inte mer.
Malin: Den svenska väljarkåren.

Årets Ros:

Greta: bra umgänge som skapar en härlig motpol till riset.
Gustav: Alla som rattar våra kulturtidskrifter där ute, ni vet vilka ni är, puss.
Carl: Kristna ledare och samfund som omvardera sin installning till homosexualitet.
Kristina: Folk som fortfarande använder uttrycket styrkekram oironiskt. Fan vad söta ni är.
Cajsa: Alla som tar kampen.
Malin: Alla varma svenska sommarbad i hav och sjöar. Ögonblicksbild: Ett bröllopssällskap som slänger av finkläderna och hoppar i sjön mot bakgrund av en rosastrimmig himmel. För första gången någonsin kan jag titulera mig: badälskare.
Lidia:  Conchita Wurst

Årets Otyg som helst fick stanna i 2014:

Greta:  Okej mitt spontana svar är ”Marcus Birro” så jag kör fan på den.
Gustav: Fejkade nyhetsartiklar som alla delar vidare utan att kolla upp dem, det får gärna stanna i 2014. Men jag vågar knappt hoppas.
Carl:  för små kavajer.
Kristina: Extremsporten att alltid vara ute i sista-minuten.
Cajsa: SD.
Malin: Fortsatt överkonsumtion av skräp, kapitalism, sexism, rasism, fascism, ignorans, arrogans och nonchalans.

Kommentera