Header_otyg.png

2015 – det skittråkiga året?

Vad kommer vi se mer av och vad kommer vi se mindre av under 2015? Mintredaktionen har svaren.

– Alltså, skäggen kommer nog fortsätta avta.
– Ja, vi kom väl fram till att peak skägg har passerats tror jag (referens: redchatt tema hår).
– En annan rörelse som bara kommer fortsätta, är linjer och siluetter längre bort från våra konturer. Vidare kläder, och former som bryter upp de vanliga linjerna. Tulpankjolen på 00-talets andra halva förebådade nog det här, men det var inte dags än då.
– Måste säga att jag är extremt peppad på detta i och med att medelåldern bara kommer allt närmare och med den en egen siluett allt längre bort från figuren
– Ja och kanske står det här i relation till hur träning och särskilt uthållighetssporter har spritt sig på olika sätt de sista åren, genom sportmode och hurtiga statusuppdateringar.
– Men det kan bli en trojansk häst som grungemodet, som byggde på ett väldigt traditionellt skönhetsideal som koketterade m ngt avslappnat. Typ en beachbabe/dude m en rutig skjorta och oknutna kängor, till exakt samma kropp, jeansshorts och linne.
– Starbucks tar över Sverige. De kommer att få Waynes att framstå som smutsiga.
– Nu gissar jag vilt men jag tror att trenden med stormönstrade, färgstarka tapeter kommer att blekna bort under 2015, Konsttryck och planscher kommer starkt istället. Det är också ute med silver, smutsigt guld, koppar och gulbruna, smutsgröna glasföremål är den nya inredningstrenden 2015. Den gröna färgskalan från ärggrönt – blågröna nyanser står sig stark även i år i kombination med havsblått och blågröna toner. Lila! eller violett kommer smyga sig in i våra hem framåt hösten.
– En del säger att idén om pasteller på våren och starkare färger på hösten håller på att blekna bort. Stämmer det tror ni? Hängde just upp de lila handdukarna i badrummet.
– Kan det vara en slump att det kommer nya filmer om Mad Max, Star Wars och Jönssonligan i år?
– Ser fram emot den mörka Jönssonligan så mycket att det knappt finns.
– Jag kan inte utläsa om ni är ironiska i denna tråden eller allvarliga. For real. Är en trend inför 2015 att vi håller bli skittråkiga och oironiska?
– Jag är aldrig ironisk för det är omodernt.
– Oh my, jag har min första spaning! Allt ska ju vara i koppar just nu, tror det kommer bli ute ca första veckan i januari men folk kommer typ haka på trenden i augusti….
– Okej, koppar har redan nämnts visst *läser aldrig trådar innan jag skriver*, men jag tycker mitt inlägg var av hög relevans ändå
– Det måste vara sant om det kommer från två håll!
– På musikfronten: hoppas och tror att 90-talshitsen kommer dö ut. Finns inget som förstör en fest eller ett dansgolv på ett tråkigare sätt. Alla DJ:s som envisas med att köra Barbie Girl och Dr Bombay. Masspsykos uppstår och alla dansar plikttroget med, och när nästa DJ går upp och spelar nåt bra vill ingen dansa. Känner mest att 90-talshits är att underskatta sin publik så jävla mycket.
– Trendönskningar 2015: Trender dör äntligen ut, folk är intresserade av personlig stil, låter sina intressen synas i hemmet och skiter fullständigt i om det är godtagbar design eller inte. Folk utan intressen blir uthängda och hånade alternativt bortglömda eftersom de sannolikt kan antas vara ganska ointressanta.
– Trendspaning 2015: Gemene man börjar shoppa ideologiskt. Galna bönder strider för att lansera ”logisk” mat. Folk vågar äta grädde igen. Lightprodukter, matersättningsbars och dieter förpassas till historien. Förhoppningsvis höjs också priset på mat så att folk påminns om att inte handla på sig ett överflöd utan snarare handla sitt behov. När 2015 är slut har fler människor än tidigare testat shoppingfri månad och gillat det.
– Fler skomakare och färre skor?
– Snyggt formulerat!
– Har två par skor och två par byxor att lämna in för reparationer.
– Nåt som jag tycker har börjat smyga sig på under ett par år nu men som jag tror kommer slå igenom bredare under 2015 är idén om att arbeta mindre och konsumera mindre. Mer fokus på tiden som en livskvalitetsförhöjande faktor.
– Inom matområdet tror jag vi kommer se mer bra och varierad vegetarisk mat, mer fokus på säsongsrelaterade råvaror, och ännu mer vällagad kinesisk mat. Vi har tagit till oss dumplings och szechuanpepparn, nu vågar vi gå vidare till andra klassiker som mapo tofu och pekinganka (förhoppningsvis även i vegetarisk tappning).
– Hiphop och i synnerhet hypen kring svensk hiphop har nått sin peak. Den kommer att finnas kvar som ett självklart element även under 2015 men den känns inte längre lika spännande och klubbkidsen börjar långsamt att tröttna och se sig om efter något nytt. Nog börjar det bli dags för ett nytt varv av den 90-doftande alternativrocken? Tänk Hole, Garbage och The Breeders.
– På tal om din musikspaning stod jag och valde på nyårsafton att ta min gamla lemonheadströja eller den grå jag hade. Blev grå för att lemonheads var skrynklig.
– Little Jinder på svenska tror jag på. Och Say Lou Lou!
– Min trendspaning för 2015: människor söker konsulter för att hjälpa dom att rensa i sina hem istället för att hyra personer att handla åt dom. Personal shoppers gör bäst i att ändra företagsnamnen till personal style guiders ASAP.

Illustration: Lidia Blomgren

Kommentera