Sexig djävul eller dubbel isglass?

Okej att det är en månad till Halloween, men om du ska vinna bästa utklädnad kanske det är dags att dra fram symaskinen.

Varje år är det samma sak. Det är helg och man sitter på vagnen. Men något är annorlunda. Helt plötsligt har hela vagnen blivit invaderad av folk som skall på Halloweenfest. Det roliga med att gå på Halloweenfest är att man får klä ut sig och för en gång skull komma undan med att se ut hur som helst. Om det inte är strikt tema så fungerar det mesta, man kan alltså klä ut sig till som vad som helst i hela världen. Eller nåja nästan i alla fall, om man inte vill göra en prins Harry och falla utanför ramarna för vad som anses vara politiskt korrekt. Även med denna begränsning kan man vara en mängd olika saker: varmkorv, huvudrollen i Bert, Kick ass, grannen i Beck-filmerna, sin favoritmaträtt eller Vera Bengtsson i Rederiet. Ändå består vagnen till största delen av folk som är utklädda till exakt samma sak. Tjejerna är som vanligt utklädda till ”sexig djävul”, Buttericks måste fullkomligen spruta ut djävulshorn och treuddar när det börjar närma sig Halloween. Om tjejens bff ska på samma fest så kan konceptet utvidgas på så vis att kompisen kan få vara ängel och ja, även hon väljer att vara en sexig variant. Klassisk utklädnad på killarna innehåller något större variation utan att för den delens skull vara mer fantasirik. Alla klassiska superhjältar brukar finnas representerade: Batman, Spiderman och Fantomen. Utöver det så finns det alltid någon kille som skall skoja till det och vara utklädd till kvinna, vilket oftast resulterar i att han istället klär ut sig till något som ser ut som en transa, dvs en kille som är utklädd till en kille som är klädd som en kvinna. Metaaspekten på det blir ju rätt stor.

En bubblare på senare år är Jokern i ”The dark knight”, vilket är en praktisk lösning på utklädningproblemet då det enda som krävs är en kostym och lite smink. Det skall inte stickas under stol med att det är jobbigt med maskeradklädsel, speciellt om man har en fallenhet att glömma bort facebookevent alternativt skjuta upp saker till morgondagen. Det här brukar resultera i att man sista dagen i panik springer runt planlöst på stan eller vänder upp och ner på garderoben i hopp att den helt plötsligt skall innehålla en hummerdräkt. Tyvärr finns det väldigt sällan en spexig dräkt i garderoben såvida du inte själv har hängt den där.

Det här gäller dock inte alla människor, det finns de som spelar i en helt annan division när det kommer till maskeraddräkter. De som har idéer som känns värdiga ett Nobelpris och tekniska kunskaper som överglänser samtliga Project Runway-deltagare under samtliga säsonger. Jag har snokat reda på tre sådana här proffs för att få de bästa förhandstipsen inför Halloween.

Bianca:
– Min, eller jag får säga vår eftersom vi var två som hörde ihop, maskeradoutfit var en igloo-dräkt. Alltså glassen. Två bruna ”isglassar” som satt ihop med kardborreband i sidan. Idén kom från en arbetskollega ett par veckor tidigare då vi under en aw pratat maskeradutstyrslar och lämpligt nog dök det upp en maskerad inom kort och då tänkte jag och en polare att det här måste vi testa! Fördelarna är ju att den var väldigt lättsydd, och det behövdes ju inga accessoarer till för att färdigställa looken utan det vara bara att dra på sig sitt ”rör”. Nackdelarna är man är ganska begränsad i sina rörelser och i sitt synfält, då det bara var små runda öppningar för armar och ansikte, man kunde till exempel bara dansa robotdansen.

Det hände nog inget speciellt roligt förutom att vi såklart tröttnade på att sitta ihop, det var ju dessutom rätt svårt, så när vi delade på oss fattade ingen att vi var igloo och vi misstogs för bajs. Lätt hänt förstås. Mitt tips gällande maskeraddräkter är att välja något lite mer otippat än en person eller karaktär. Varför inte en pryl? Och gå in för det! Det blir så himla mycket roligare då.

Daniel:
– Well, det är ju som synes en haj-äter-upp-mej-dräkt. Jag sydde ihop den en kväll innan en födelsedagsmaskerad hos en kompis. Det var filmtema, så jag hämtade inspiration från Hajen-filmerna, jag har alltid tyckt att det är roligare att klä ut sig till saker istället för personer. Jag är osäker på var jag fick idén ifrån, om jag kom på det själv eller om jag kanske sett en bild någon gång. Undrar om det inte var en hund som hade en dräkt där bakkroppen var en dinosaurie som åt upp halva hunden eller något liknande. I alla fall så tänkte jag att man kunde ta den idén och göra något skoj av det.

Fördelar och nackdelar finns väl en bunt, särskilt när man sytt ihop den på en kväll. Hela grejen är inte helt genomtänkt på grund av tidspressen, så den är rätt krånglig att få på sig, nästan ännu värre att få av sig. Dräkten är som en lång snäv t-shirt så man behöver hjälp, gärna av flera. Sedan är det även ganska svårt att dansa i den när kvällen går mot det stadiet.  Utöver det så är dräkten ganska varm också, tyget är så tunt att jag var tvungen att fodra den, men det är även en fördel, man har ju sovsäck med sig på festen och är redo att lägga sig i något hörn när man är slutkörd av maskeradlekar. Det roligaste eller kanske konstigaste som hände var väl säckhoppningsleken. Det var ju som att ha en säck på sig både under och ovanpå. Resten av kvällen var väl rätt straightforward maskeradkonstigheter. Vinna tävlingen för bästa kostym gjorde jag inte heller! Mitt bästa tips på maskeradklädsel måste väl vara att klä ut sig till allt annat än personer.

Elin:
– Jag var utklädd till en tamagotchi, du vet en sådan där som man lekte med på 90-talet. Jag och en kompis skulle på 90-talsfest och ville vara något annat än Spice Girls och Back Street Boys som alla alltid klär ut sig till. Vi spånade lite och kom fram till att det vore klockrent att dyka upp som två tamagotchis i mänsklig storlek.

Nackdelen med dräkten var väl att den var lite, eller väldigt, osmidig, speciellt när man skulle på toa. Det bästa med den var att alla blev så glada när de såg oss och kom fram och ville leka med oss. Vi hade olika ansiktsuttryck som vi bytte under kvällen så om vi var ledsna så kunde någon lätt muntra upp oss genom att bjuda på en öl, det var ju rätt behändigt. Det blev den bästa festen på länge! Jag tycker att det är alltid roligare att gå all in på maskerad än att bara ha några spröt på huvudet, det vill säga bunny-ears. Jag är så trött på alla tjejer som jämt ska vara så snygga och sexiga på maskerad, det är kul att vara ful! Klä ut dig till något oväntat, det blir roligare och du kommer garanterat träffa massa folk som är nyfikna på vad du är för något. Våga bjuda på dig själv och ha kul!

Emma Karlsson är textilekonom och är till skillnad till ovan nämnda personer riktigt dålig på att hitta på maskeraddräkter. Om hon blir bjuden på Halloween-fest i år tänker hon gå utklädd till Christer Pettersson, då det alltid känns bra att vara utklädd till någon som har en drink uppkallad efter sig (och vars hela outfit finns i billiga lådan på valfri second hand-butik). 

Illustration: Eva-Lotta Mattsson