Skräckmat

Kan det äckligaste du fick äta i skolmatsalen egentligen vara värt en andra chans? Johan Lundgren som är en av våra favorit-matbloggare, som älskar frukost och verkar fördriva tiden med att baka drösvis av tjusiga surdegsbröd och testa korvar försökte för ett tag sedan att laga olika skräckrätter och få dem att bli ätbara.

Du bestämde dig alltså för att laga olika ”äckliga” maträtter och försöka få dem att bli goda, hur kommer det sig?
Jag och min goda vän Carin Lindberg hade en idé om att provlaga all mat som vi som barn ogillade. Tror att vi någonstans ville se om det verkligen var så äckligt som vi mindes och om det nu var så himla äckligt så ville vi hitta olika sätt att göra dessa rätter goda fast i vegansk tappning.

Hur valdes maträtterna ut?
Vi frågade ut vänner, bloggläsare, googlade runt och sedan finns det ju den outtömliga källan denbrunamaten.se

Vilken rätt var det som innan du lagade det verkade äckligast?
Aladåb vilket är en märklig, ursprungligen fransk anrättning, med kött eller fisk som tillsammans med grönsaker täcks med gelé och som sedan får stelna. Bara tanken på det ger mig spykänningar.

Var den det även efter att du lagat den?
Äckligaste skräpet jag någonsin ätit. Så, svaret blir ett ”ja”.

Vilken rätt förvånade mest och blev god?
Kålpudding vill jag minnas var en riktig fuling i skolbespisningen. I vegansk tappning med sojafärs är det däremot en klockren hit som numera lagas ett par gånger om året i både mitt och Carins hem.

Finns det nån maträtt som borde vara god men som du tycker är hemskt äcklig?
Alltså, många restauranger i Sverige har under en alldeles för lång tid snöat in på bulgur, couscous och quinoa – jag är så trött på bulgur, couscous och quinoa! Så mitt svar blir, all mat som innehåller eller baseras på de tre ovan nämnda ingredienserna. Det är svårt att säga en rätt här, men vissa ingredienser klarar jag inte av. Annars är jag något av en soptunna.

Vad har du för tips om en vill trotsa sina skräckrätter och försöka laga dem goda?
Bara gör’t. Smaker förändras genom åren och något du inte gillade för ett par år sedan eller som barn kan idag vara en helt annan upplevelse. Gör en vegovariant av maträtten, för mig var det oftast köttet som stod för det äckliga i maträtten. Våga!

Har du fortsatt laga mat som verkar äcklig från början?
Absolut, vi har en lista på grejer som vi vill göra, t.ex. sjömansbiff, polsk köttsemla och blodpudding (hur nu det ska gå till i vegansk tappning) för att nämna några.

Recepten, resultaten och en och annan video på hur det gick hittar du givetvis på Johans blogg Gaashud.

Fotografi: Johan Lundgren