Happy Fall

Att spela spel i telefonen kan en göra både tillsammans och ensam. Men när en är alldeles själv, ingen svarar på sms, det finns inget mer att gilla eller lägga upp på facebook eller instagram och ingen accepterar ens spelutmaningar i Quizkampen eller nåt av de andra spelen du spelar mot vänner och bekanta, det är då en smyger in smarttelefonens app-store eller android-market och tänker att en minsann kan spela nåt spel helt på egen hand.

Men vad är roligt då? Vi på Mint bestämde oss för att testa några. Först ut är:

HAPPY FALL av Retro Dreamer

Vad är grejen?
Du är en liten jello som ska falla neråt genom spelplanen. Du ska akta dig för flugor och gärna samla mynt, ta äpplen med superkraft och samla på bokstäver som bildar ordet ”shiny” så att du blir en skinande guld-jello med extra mycket superkrafter.

Hur spelar du?
Genom att vicka på telefonen så styr du åt vilket håll den lilla jellon färdas. Väldigt simpelt alltså.

I början av varje spel får du uppdrag att genomföra, att samla ett specifikt antal mynt och sådant och dessa ökar hela tiden i svårighetsgrad. Spelet i sig ändras dock inte, inga huvudbossar, bara samma fallande och samlande hela tiden.

Du kan givetvis samla pengar till att köpa nya karaktärer, som en glass, en fancy pudding med hatt och monokel och diverse power-ups som mer fart och bomber.

Kostar det nåt?
Nä, det är gratis och finns i app-store. För android verkar den inte finnas än, men det finns liknande spel, typ ice cream jump.

Två skärmdumpar från Happy Fall

Hur ser det ut och sådär då?
Superkawaii. Det är ju liksom en jello med ett flin? Färgerna är som i en godisbutik. Till och med ljuden är gulliga. Det är små barnkörer som hurrar när du klarar svåra grejer och ibland låter jellon själv, till exempel när den blir guld-jellon säger den ”oooo shiiinyyyy” och låter som en blandning av darrig pensionär och ett serietecknat barn. Cute overload alltså.

Skulle en kunna spela det ensam i kollektivtrafiken?
Jag har inte ens vågat testa! Vickandet på telefonen kräver ju att en inte blir generad av att folk undrar vad tusan den ensamma galningen håller på med. Det är även det som gör att den definitivt inte passar i trängsel då du ju riskerar att armbåga folk i din iver att komma åt mynten och knocka flugorna. Och slutligen kan det hända att du utvecklar en liten vana att härma ljuden högt, vilket ju kanske inte uppskattas i morgontystnaden på bussen.

Hur kul är det?
Ganska kul! Det är som sagt supergulligt och tillräckligt enkelt för att en lätt ska lära sig hur det funkar på ungefär en omgång och de små uppdragen gör att en fastnar fort. Har du en benägenhet att fastna i simpla spel som Zookeper och Fruit Ninja kommer du förmodligen att fastna i det här också.

På minussidan är att spelen kan bli hur långa som helst (nåja) så en tröttnar lättare än på spel där en bara får en minut på sig att prestera sitt bästa. Det händer inte heller så spektakulära saker. Utöver det kan du, om du blir väldigt koncentrerad, råka hålla så hårt i telefonen att du efter ett tag får ont i armen. Men det kan det vara värt.

Illustration: Karen Canales samt skärmdumpar från spelet.

En Kommentar

  1. Cicci

    Å ni måste testa mitt favoritspel, Linebirds. Gölligt och vansinnigt beroendeframkallande. Liten fågel ska flyga över pinnar och samla nötter.