High Tech, Low Life

Ylva Rehnberg har sett två kinesiska medborgarjournalister kämpa för yttrandefrihet och mot ”the Great Firewall”.

Regissör: Stephen T. Maing
Kina. Dokumentär.

För oss som bor i ett land där folk börjar prata om hot mot yttrandefriheten när en konstnär inte får delta i en utställning eller en sajt underkänner artikelkommentarer kan det vara nyttigt med en påminnelse om vad begränsad yttrandefrihet verkligen betyder. Den kinesiska dokumentären High Tech, Low Life är en bra sådan.

Pressbild: High tech, low life

Här får vi följa två medborgarjournalister: den unga, lite självupptagna Zhou (känd på webben som Zuola) som gärna har många bilder på sig själv på bloggen, men ändå skriver om viktiga frågor kring maktmissbruk och orättvisor och den milda Zhang (Tiger Temple på webben), en sympatisk man i 50-årsåldern som bor med sin katt och cyklar från Beijing långt ut på landsbygden för att intervjua bönder om översvämningar och korruption. Filmen ger en bra bild av deras arbete, hur de får människor att öppna sig, hur de kringgår internetcensuren (”the Great Firewall”) genom tekniska knep och hur de hela tiden måste vara noga med att inte få myndigheternas ögon på sig. Det gjorde att jag vid några tillfällen funderade över om den här filmen hade försvårat deras arbete, väcker inte en person som filmar en annan person som filmar dubbelt så mycket uppmärksamhet?

Trots att Kinas fattigdom, korruption och hårda censur är tydliga i filmen ger den ändå ett positivt intryck, vilket mycket beror på de två huvudpersonernas nästan genomgående goda humör och optimism. Att de sinsemellan är så olika och tydligt tillhörande olika generationer tillför en ytterligare dimension. Det är också ett dramaturgiskt lyckat grepp att de i slutet av filmen träffas på en bloggarkonferens. Sammantaget är det en lyckad skildring av två intressanta människor i ett fascinerande samhälle.

Ylva Rehnberg är journalist, svag för diskbänksrealism och twittrar sporadiskt på twitter.com/ylvarehnberg

Illustration: Karen Canales