Rådgör med rådet – Gulliga gamlingar

Varför är det okej att tycka att gamla människor är gulliga? Är det inte nedlåtande?

Jo, det är sjukt nedlåtande! Att tycka något är gulligt är ett otroligt bra sätt att avväpna det, ta bort dess handlingsutrymme och göra det till ett ting och inte ett subjekt. Vem ser numera den revolutionära kraften i gulliga kattungar liksom? (Fast tack internet för att du gjort mitt liv så mycket bättre!)

Jag tror vi gör det för att vi har svårt att förstå att gamla människor är som vi (nu utgår jag från att de som förgulligar är yngre) men har levt så mycket längre och därför har massa erfarenhet vi inte har.

En gång var jag ny inom äldrevården och försökte tvinga i en dam en banan med hjälp av barnspråk och typ “en tugga för mamma”, då tog hon bananen ifrån mig och med samma barnspråk tvingade hon i mig en tugga. Det var en extremt bitter men viktig tugga och jag är henne innerligt tacksam. För genom det där barnspråket hade jag tagit bort all hennes erfarenhet, hennes mänsklighet och det är inte okej!

Vi måste faktiskt sluta tycka att gamla människor är gulliga på samma sätt som vi måste sluta tycka att tjejbarn är söta och killbarn är tuffa. Och tills vi har slutat tycka det kan vi åtminstone sluta ge uttryck för det och börja respektera!

Vad vill du mer att rådet ska svara på? Skicka din fråga till fraga@mintmag.se! Rådet är Siska Humlesjö och Ida Nordén och de kan allt.

Illustration: Ida Elisabet Liffner