The Secret of Monkey Island

Ett gammalt dataspel i smartphonen – kan det vara kul?

Nu fortsätter testet på spel som kan spelas ensam i en smartphone och denna veckas utvalda är:

The Secret of Monkey Island – Special Edition av LucasArts.

Vad är grejen?
Det är ett peka- och klicka-äventyrsspel. Du är Guybrush Threepwood och du vill bli pirat. För att bli det måste du genomföra uppdrag och givetvis blir du indragen i ett äventyr.

Monkey Island är ett gammalt dataspel från nittiotalet som nu klämts in i smartphone-format. Spelet och dess fyra uppföljare har blivit något av klassiker men nu är ju frågan: hur funkar det i telefonen?

(Obs! Jag har tidigare bara spelat uppföljarna, men inte detta första spel, så exakta skillnader får du fråga nån mer insatt om!)

Skärmdump från spelet monkey island
Hur spelar du?
Du pekar och klickar på grejer, med en liten pekare som du flyttar runt på skärmen. Du måste manuellt byta läge på pekaren om du vill prata med, använda eller plocka upp grejer. Det är rätt knöligt. Speciellt på en den lilla iphone-skärmen och när en har vant sig vid att svepa och klicka direkt på saker.

Sen är spelet i sig superklurigt, du ska helt enkelt gå omkring och peka och klicka på allt för att få reda på vad du ska göra. Det gäller att plocka på sig allt som går att plocka på sig och prata med alla flera gånger om för att få så många ledtrådar som möjligt för att få reda på hur du kommer vidare och ja, prova att kombinera allt. Det är också en hel del okonventionella lösningar som du kommer att märka, så det gäller att komma in i rätt sorts tänk!

Och ja, har du fastnat superlänge och tycker att det är helt vansinnigt och inte fattar nåt så finns det ju walktroughs som andra spelare gjort att googla reda på. Men kika bara lite lite i taget så du slipper spoilers.

Kostar det nåt?
22 kronor i app store. ”Billigare än ett riktigt dataspel” tänkte jag och laddade ner det.

Hur ser det ut och sådär då?
Som en pixlig version av en tecknad film på ett ungefär. Fina miljöer och stämningsfullt piratljud i bakgrunden hela tiden. Det kan bli lite svårt att se saker i telefonskärms-storlek, till exempel när en behöver plocka på sig viktiga grejer eller när en ska klicka på grejer i allmänhet kan det vara svårt att se och sikta rätt.

Men vad jag minns från Monkey Island när jag spelade det i datorn för tie år sen så såg det ut, lät och kändes ungefär exakt såhär.

Skulle en kunna spela det ensam i kollektivtrafiken?
Ja, med hörlurar eller ljudet avstängt. Blir det skakigt kan det vara lite knepigt att hålla styr och det hända att du skrattar högt ibland. Dessutom kan du bli så inne i spelet att du glömmer att gå av bussen. Men som sällskap på en lite längre tågresa kan det vara perfekt.

skämdump från spelet monkey island
Hur kul är det?
Det är väldigt underhållande. Mycket tack vare att spelet är fullt med rolig dialog, knäppa lösningar och fyllt med onödiga men roliga extragrejer. Det kryllar inte av kvinnor i spelet, men de som är med är iallafall ganska tuffa.

Viss risk att bli uttråkad om en inte listar ut lösningarna och bara går fram och tillbaka och inte får fram nåt nytt såklart, men där någonstans ligger ju också tjusningen.

Och om du spelat Monkey Island förut och bara undrar om magin är kvar i detta format så är svaret: Ja.

Illustration: Karen Canales samt skärmdumpar från spelet.