Badkrukans besvär

Ett försvarstal för icke-badaren.

 

Järntorgets körsbärsträd har knappt slagit ut i blom innan de värsta hetsarna packat väskan och cyklat till stranden. Här ska fan badas, huttra vad det huttras vill i det 8-gradiga vattnet. Ni är inte kloka.

Jag får ännu vara ifred så tidigt som maj. Även standardsnittet av badälskare vet att det är en extremsport med havsbad innan sommaren verkligen kommit. Men så fort det blivit juni, då ska alla med. Ni börjar knacka på axeln min. Bad som är så skönt!

– Vadå vad säger du, ska hen där inte bada?

– Ska du inte hoppa i ändå?

 

Nej, det ska jag inte.

Jodå, jag har sett era bilder på Facebook. Det ser verkligen himla vackert ut. Storslagna vyer från klipporna, till och med utan instagram-filter. Glada plask och klarblått vatten. Gott fika har ni tagit med, och kanske har just du hittat det där fantastiska stället som ingen annan känner till. Javisst, jag följer gärna med och tittar, men måste jag bada får det vara. Alla västkustbadare pratar lyriskt om sitt hav men sanningen är att havet smakar äckligt, aldrig blir varmt och det går inte ens att dyka vid klipporna utan att riskera livet.

Visst tar jag ett enstaka dopp ibland. Ingen blir nöjd av det. En tror ju att hetsen ska lugnas ner med detta, att jag ändå deltar när lusten faller på, men ni provoceras än mer om min vägran inte är total. Jag är som en omotiverat nykter på fyllefest, lämnas inte ifred, måste berätta varför. Badnormen är stark och badkrukan är fullt legitimt villebråd, bara att trakassera.

Som barn eller tonåring, eller i mäns sällskap i största allmänhet, finns det risk för riktig pennalism. Slängas i eller stänkas ned, det är bara att välja. Bland vuxna och civiliserade nöjer de sig med pikar. Badkrukan ifrågasätts, blir trugad med svalka och rapporter om höga vattentemperaturer. Här är det ju inte så farligt, knappt någon sten på botten! Men vem sa att det var rädsla, jag förstår bara inte det roliga. Svalka är väl trevligt, i några minuter, men sen?

Kanske om jag får en trampolin, höga vågor eller vågmaskin. Snorkling eller rutschkana, bubbelpool eller till och med fylledopp på midsommar. Något att göra. Enformigt motionssim i bassäng duger också, då ser jag poängen. Men att bara ligga i vattnet är inte värt besväret att byta om.

Men ni ska veta att jag fyller en nyttig funktion. Badkrukan är er hustomte på stranden. Medan ni plaskar sitter jag kvar i gräs och på klippor med en bok, vaktar era grejer. Var rädd om mig, bjud på en kopp ljummet termoskaffe och låna mig lite solkräm. Jag räcker fram handduken när ni är tillbaka och fotograferar badlyckliga ansikten från vattenbrynet. Lite avundsjuka över själva entusiasmen kan jag ändå bjuda på.

 

Illustration: Helene Karlsson