Festivaltips: Way Out West

Nu får pingvinerna hålla för öronen, för nu är det dags för festival i Slottsskogen igen! Mint-redaktionen har en hel radda med tips på vad du inte bör missa under årets Way out west.

TORSDAG:

– Autre Ne Veut23.00, Park Lane. En före detta jingelmakare som börjar skriva låtar om heartbreak, då kan det bli så här bra!

 Beach House – 22.00, Linné. Baltimore är inte bara en av USA:s allra våldsammaste städer, den är även hemstad för något så icke-våld som denna drömska pop-duo.

Mykki Blanco – 01.00, RBMA @ Clarion Post. Lika delar rappare och performancekonstnär använder Mykki Blanco scenen som vore den en catwalk. En av de mest mångsidiga i New Yorks blomstrande queera rapscen, med sexig röst och talang för såväl klubbhits som klassisk rap, eller ibland rent gothdoftande mässanden. Stay out west är ett besvärligt koncept, men detta är helt rätt att placera på klubb.

Neil Young & Crazy Horse – 21.00, Flamingo. Bildredaktör Karen kallar honom för ”guden av gubbrock”. Kanske att det räcker för att ge honom en chans. 

Shout Out Louds – 01.00, GBG film studios – Studio 1. För vem kan motstå plinkplonkande gladpop med refränger som etsar sig fast i hjärnbarken? Bonusinfo: eftersom Mint älskar mat blev vi exalterade av denna podcast, där du kan du höra Shout out louds prata om bland annat turnémat, snaps, hamburgare och svensk kinamat.

FREDAG:

Angel Haze  15.00, Linné. För bara ett år sedan hade Angel Haze kunnat beskrivas som lovande ung rappare, men efter versionen av Eminems Cleaning out my closet, där hon rappar om övergrepp hon utsatts för under uppväxten, har hon redan bevisat att hon är en kraft att räkna med. En såväl tekniskt begåvad rappare som engagerande berättare, som en får hoppas också gör sig bra live trots den lite otacksamma speltiden.

Grimes – 18.45, Linné. Vi vet ju redan vad hon äter, nu vill vi se henne live. Pitchfork kallade det ”airy cyborg-pop”, och det är precis lika bra som det låter. Lyssna på den här till exempel!

Haim – 17.00, Linné.  Ska du bara se en Kalifornienkvartett under Wow bör det bannemej vara den här! En hel del Fleetwood Mac-influenser blandat med en rejäl dos 80- och 90-talsvibbar gör att hela Linnétältet kommer att gunga och le fånigt vid middagstid på fredag.

– Austra01.30, Rondo. Operapop kan tänkas vara en genre som bör undvikas, men icke. Katie Stelmanis äger scenen, och så denna röst

– Bat For Lashes18.25, Azalea. Vi säger bara Daniel och Laura. Två helt okej tilltalsnamn. Två helt fantastiska låtar!

– Kate Boy – 00.30, GBG film studios – Studio 1. På Knarrholmen såg Kate Boy ut som Janet Jackson under hennes Rythm Nation-period (=sjukt snygga). Men det vore ju bara en bonus om det återupprepades. För det här är framför allt riktigt bra electro-pop.

– The Knife – 22.30, Flamingo. Vad finns det kvar att säga egentligen? Vi kommer att stå där framför Flamingo på fredag, och det kommer alla andra också. Tills dess kollar vi på den här.

– Local Natives17.20, Flamingo. Det var bara tre år sedan de spelade på Wow. Men herregud vad de är välkomna tillbaka! Det är ju så förbannat vackert med den där stämsången och svävande melodierna.

– Miguel21.15, Azalea. Han ser ut som Brolle Jr, har texter som får en att rodna örona av sig och har en beef med R Kelly om vem som är Sammetsrösten. Blir som bitterljuvt att se.

– Of monsters and men16.10, Azalea. Island alltså. Gör de något annat än bra musik på den där ön? Nog har vi trallat en del till den här dängan under året.

– Say Lou Lou – 00.15, Rondo. Svensk-australiensisk, melankolisk pop på krogshows-Rondo? Tja, varför inte? Det lär ju vara värt det bara för att få höra den här i alla fall.

– Sibille Attar – 13.00, Linné. Förra året spelade hon på ett knökfullt Trädgår’n. I år kan du se henne på området och det är en himla tur. För vem vill missa tjejen vars låtar Per Sinding Larsen har beskrivit som ”de låter som att slicka askkopp på en ovanligt trasig efterfest där natt plötsligt blivit dag”. Lyssna på den här till exempel.

LÖRDAG:

– Cheikh Lô 16.00, Azalea. Det är fint att wow inte bara är duktiga på hippa bokningar, utan flera år petat in lite västafrikanska artister som antagligen inte är kända för så många besökare. Cheikh Lô kommer från Burkina Faso men är numera stor stjärna i Senegal. Förhoppningsvis snart även i Sverige.

– James Blake –  19.45, Flamingo. Wow kallar det själva för ”anemisk dubstep möter blödande gospel” och det är ju inte en alldeles dum beskrivning på det här.

 – Henric de la Cour (film)14.30, Hagabion 1. Kommer ni ihåg Yvonne eller kanske Strip Music? Filmaren Jacob Frössén har följt sångaren Henric de la Cour under fyra år. Filmen tar bland annat upp hur Henric de la Cours sjukdom, cystisk fibros, har påverkat honom och hans musik. Henric de la Cour är numera soloartist och kan ses på Stay out west, lördag 01.30, på Jazzhuset.

– MF/MB/02.30, Park Lane. Hallå, två trummisar! Och två sångare! Okej, inte bara det, även riktigt bra, lagom smutsig rock.

– Public Enemy17.10, Flamingo. Flavor Flav har alltså hunnit bli 54 år. Hoppas att de fortfarande orkar ”fight the power”.

– Summer Heart – 00.00, Park Lane. Asså nu hoppas vi ju att sommaren ska stanna åtminstone över helgen, men om den inte skulle göra det så är det här musik som får det att kännas som sommar året om.

– Syket00.00, Pustervik – Stora. Umeås stolthet, ja en av dem i alla fall, är inget  mindre än en septett. Dovt, mystiskt och suggestivt. Norrland möter Amerikat och blir så här bra!