Hipsterbingo på Way Out West

Way Out West sägs ofta vara en hipsterfestival. Mint bestämde sig för att ta reda på hur väl det stämmer. För att göra denna spaning bestämde vi oss för att spela hipsterbingo. Vad i allsindar är det undrar du kanske då?

Jo, såhär går det till:

– En tillverkar en bingobricka där varje ruta istället för en siffra innehåller ett typiskt hipsterattribut, som en fixiecykel eller en limpa surdegsbröd. Det finns också en mängd hipsterbingobrickor att hitta på internet om en själv är osäker på vad en hipster faktiskt är. Mint valde att tillverka en egen med 5 x 5 rutor och sammanlagt 25 st olika hipsterattribut, där vi valde in allt från rolig mustasch till platåsula. Bingobrickan tillverkades med samma bilder på båda brickorna, men i olika ordning.

– En sätter sig på valfritt ställe och så fort en ser någon av attributen prickas rutan av. Mint valde att förbjuda våra deltagare att pricka av saker som de själva hade på sig.

– Försten till att prickat av en rad eller full bricka vinner! Ni bestämmer hur ni ska göra själva.

– Det går givetvis att göra exakt samma sak med vilken subkultur eller stil som helst, crustbingo eller chalmersstudentbingo kanske vore nåt?

 

Hur gick det då?

Vi satte oss med bingobrickorna på en gräsplätt utanför ingången för att betrakta när besökarna gick till och från festivalen, snåldrack medhavd alkohol och kastade reklamfrisbees i huvudet på folk. Eller låt oss vara sanningsenliga här – Lag A med Maria och Jessi satte sig ner och Lag B med Henrik, Emma och Jonas valde att spela med en mer offensiv stil och stod upp för att lättare kunna spana runt. Efter bara 1 minut och 20 sekunder minuter fick lag A ändå den allra första bingoraden; ett stort halsband, den ack så välkända och hånade lilla mössan, old-school-tatuering, platåsula och iphone.

Därefter tog Lag B i än hårdare med spaningen även om viss förvirring verkar ha förekommit då vi till exempel kunde höra ordväxlingen ”Räknas det där som tokmönstrat?” ”Nej det är rutigt…” men gick om snabbt om och fyllde rad efter rad. När det bara var en ruta kvar att fylla, sprang lag B’s Emma till cykelparkeringen (tätt följd av vår kontrollant) och fick nästan genast syn på en fixiecykel och hojtade BINGO. Hur snabbt gick då att hitta alla 25 hipsterattributen? 9 minuter och 56 sekunder.

Är det hipster då?

För att kunna ge ett utlåtande så gjordes en testomgång på Göteborgs mesta hipsterhak Kino någon dag innan festivalen drog igång. En regning och ganska folktom kväll på den lilla uteserveringen tog det ungefär en kvart av aktivt spelande att få en rad.

Deltagarna själva tyckte dock inte riktigt att de är hipsters men kunde bland sig själva gemensamt ändå pricka av 12 st av de 25 bingorutorna. Och eftersom en hipsters främsta kännetecken ändå är det som inte går att se utanpå, det vill säga att vägra erkänna sig som hipster konstaterade Mints utsända att Way Out West, iallafall sett till vilken publik de drar till sig, definitivt kan klassas som en hipsterfestival.

Detta uppfyllde de båda lagen tillsammans!

Fotografi: Sara Abdi & Raisa Pennanen