Intervju: La Fleur

Sanna La Fleur Engdahl kan titulera sig DJ, skivbolagsboss och musikproducent. Som La Fleur spelar hon i hela världen, har i genomsnitt två gig i veckan och spenderar väldigt mycket tid på, till och från olika flygplatser.

Topp 10 playlist av La Fleur

Kyodai – Breaking / Local Talk
La Fleur – Eavesdropper (Ian Pooley Remix)
Matthew Dekay & Lee Burridge – Lost In A Moment / Innervisions
Adana Twins – Strange (La Fleur Remix)
Shane Lineham – The Future
Moony Me – Konfused (Argy Back to the UK mix)
Jordan Peak – Move With It (Huxley Remix)
Ante Perry – Hit The Floor (Audiojack Remix)
La Fleur – Tjuvlyssnerskan
Session Victim – Good Intentions

Sanna fick sitt första DJ-gig 2004, av en vän som även var bussig nog att lära henne grunderna i mixteknik, innan de begav sig till en liten festival uppe i Skellefteå. Trots att debuten var jättenervös, stod det genast klart att detta var något hon ville fortsätta med. Sanna hade då flyttat från hemstaden Örebro och via magisterexamen i farmaci vid Uppsala Universitet hamnat i Stockholm.

– Det kändes som att om jag skulle ha en chans att spela den musik jag ville, så var det i Stockholm det skulle hända. Eftersom jag hade mitt jobb som farmaceut, så var jag inte beroende av DJ-spelningar för mitt levebröd och tog endast gig där jag fick spela det jag själv ville. Vid den tiden så var det nästan uteslutande hip hop och r’n’b som spelades på klubbarna i Stockholm och även runt om i landet, så jag kände mig ofta som en missionär för dansmusik. När folk frågade om jag inte kunde spela deras favoritlåt, så var mitt vanligaste svar ”Ta chansen att lyssna på något nytt som du inte hör på radion vare dag.”

Vägen in i dansmusiken var dock inte spikrak. Under uppväxtåren i Örebro tog Sanna sång-, dans- och pianolektioner och var dessutom väldigt insnöad på obskyra indieband inom pop och rock. Det var först genom Daft Punks album Homework och upplevelserna på dansgolvet som känslan och kärleken för dansmusiken växte fram.

La Fleurs tips till tjejer som vill börja spela skivor och starta klubbar
Det känns som det är mycket lättare nu än när jag började 2004. Nu finns det större utbud och möjlighet att lära sig genom tex en DJ-skola, som är ett utmärkt tillfälle att komma i första kontakt med ett par skivspelare eller CD-spelare och få lära sig grunderna. Jag ser gärna också fler initiativ bland tjejer att starta egna klubbar. Då får ni själva bestämma vad som ska spelas, vilka som ska spela och samtidigt få möjlighet att promota er själva och öva er på att bli bättre DJ:s. Särskilt på att läsa ett dansgolv och selektion, som är minst lika viktigt som god mixteknik för att bli en bra DJ.

Minst en dag i veckan avsätts till lyssning och besök i den lokala skivaffären.
– Det brukar bli onsdagar som jag köper vinyl, eftersom det är då veckans nya releaser kommer in. Det mesta av underground-dansmusiken släpps på vinyl cirka 2-4 veckor innan det släpps digitalt. Därtill letar och köper jag musik via digitala downloadsajter, letar nya intressanta releaser och går igenom min skörd av promos. Sen ska man också lyssna in sig på sina nyinköpta låtar, bränna CD:s och hinna tillbringa så mycket tid som möjligt i studion. Skivbolaget tar också mycket tid, allt från planerandet av kommande releaser, omslag, vernissager och releasefester, samt enskilda label nights, till att man dessutom ska deala med allt det administrativa, såsom STIM, NCB, IFPI och distributörer.

Utöver detta ska Sanna spela in nya DJ-mixar och podcasts, göra DJ-charts, svara på hundra mail om dagen och ha diverse möten. Eftersom hon jobbar helger och har fullt upp i veckorna, är det inte ofta som hon är ledig. Kommande projekt för Power Plant är också en liten klädkollektion som släpps i höst; Power Plant Elements.
– Det är inte bara de 2-3 timmar man står och DJ:ar som är arbetet, så det är tur att jag älskar mitt jobb!

Lyssna på mixset av La Fleur här.

Text: Monika Svensson är frilansande skribent som varit redaktör på bl a Musikermagasinet och Galore, har drivit klubbar och spelat skivor sedan tidigt 90-tal samt arrangerar dj-kurser för Blenda.

Fotografi: Lars Borges