Festivaltips: Way Out West 2014

Nu är det festival i stan igen! Men vad får en inte missa då? Ni vet ju såklart redan att ni ska se Robyn, Annika Norlin, Linda Pira, Slowdive, Neutral Milk Hotel, Veronica Maggio och de där. Men mer då? Vi har vaskat fram några guldkorn ur programmet, några såna där som ni inte visste att ni ville se.

Poliça
Torsdag kl 14.45, Linné

Band från Minneapolis bestående av fem medlemmar. Poliça släppte sitt debutalbum på eget bolag år 2012 och signade i augusti samma år med bolaget mom + pop som året därpå släppte deras andra album. Musiken beskrivs väl bäst som drömsk, suggestiv pop med mycket effekter. Enligt säkra källor (ej twitter) ska de vara fantastiska live.

Bo Ningen
Torsdag kl 23.00, Jazzhuset

Mina nya stilikoner (på alla sätt) är fyra japanska, mycket långhåriga personer som gör den bästa psykedelian sedan The Oscillation släppte Veils 2011. Enligt mig väldigt befriande att lyssna på band som inte sjunger på engelska, och just japanskan gör sig väldigt bra till den här typen av musik. Bo Ningen låter för det mesta som ett mer psykedeliskt Savages (som ju är ett av världens bästa band), men har också mer punkiga inslag.

Katie Got Bandz
Torsdag kl 00.15, Nefertiti

Det är glädjande att Chicago-rapscenens framgångar inte stannade vid Chief Keef, utan frambringat en hord av väldigt olika sorters rappare, där flera av de största dessutom är unga kvinnor. Det för staden typiska drill-soundets mest inbitna förkämpe heter Katie Got Bandz. På sitt tredje och senaste mixtape Drillary Clinton 2 rappar hon fortfarande med hes röst om våld och högar med pengar, över släpiga och tunga beats med smattrande cymbaler. Snarare än partystämning kan Katies klubbspelning på Stay Out West förmodligen komma att uppbringa känslan av norsk black metal.

Hurula
Torsdag kl 01.30, Rondo

Robert Hurula släppte sin solodebut i vintras efter att tidigare ha spelat med bland annat Masshysteri. Skivan blev snabbt hypead bland punkpopfans och har beskrivits som den saknade länken mellan Ebba Grön och Håkan Hellström. Hurula rimmar tjugotvå med Luleå och om festivalspelningen följer samma mönster som konserterna under året så kommer vi att bjudas på både nya Hurula-låtar och gamla Masshysteri-hits. Hurula har dessutom ett riktigt gött gäng med sig på scen, bland annat Jonna Löfgren (Glasvegas) på trummor och Manuela Iwansson (Terrible Feelings) på bas.

Nicole Sabouné
Torsdag kl 01.30, Liseberg Polketten
På Nicole Sabounés debutalbum Must Exist är grunden tydligt lagd av 80-talets new wave och senare 70-talsrock men resultatet är ändå helmodernt. Sabounés sång för omväxlande tankarna mellan Patti Smith och Icona Pop. Det är lite tråkigt att spelningen sker på Stay Out West istället för på festivalområdet, för även om den här rytmiska och basintensiva rockförnyaren säkert gör sig jättebra på en klubbscen förtjänar hon en mycket större publik.

Future
Fredag kl 19.30, Linné
Om du har problem med autotune är Future inte artisten för dig. Å andra sidan kanske han är nyckeln att förstå grejen, eftersom den unge Atlanta-rapparen utnyttjar effekten precis som en borde: som ett verktyg för melodierna, aldrig som maskering av falsksång. Han är dessutom tydligt begåvad som både sångare och rappare på mer klassiskt manér, och låter gärna båda delar smälta ihop helt. Förvänta dig att basen brottar ner hela Slottsskogen.

Vulkano
Lördag kl 23.30, Jazzhuset
Ur askan av nedlagda Those Dancing Days uppstod trion Vulkano som småningom blev en duo. En tidig spelning på Ladyfest i Malmö tog publiken med storm och bjöd på både ståtrummande och headbangande bakom synten. Låtarna handlar om t ex monster, troll, spindlar och vargar (inkl ylanden). Vi förväntar oss riktigt go energi på denna spelning. Bonus! Under festivalen visas också en dokumentär om bandet, All we have is now, av Alexandra Dahlström.

Holly Herndon
Lördag kl 01.45, GöteborgsOperan Lilla Scenen
Ett riktigt geni som jag älskat sedan första gången jag hörde hennes musik men tyvärr inte haft möjligheten att se. Baserad i San Fransisco efter att ha pluggat musik i evigheter. Hon blandar techno med mer minimalistiska inslag och har, utöver de två fullängdare hon släppt på det Brooklyn-baserade skivbolaget RVNG, gjort en fantastisk cover på den magiska Planningtorock-låten Misogyny Drop Dead.