Klart till halvklart

Väder väder väder. Vad är det för grader ute idag? Har lågtrycket dragit in? Vad för sekundmeter? Hörde ni förresten att det snöade i Jämtland på midsommar, ja jävlar det är inte klokt! Och förra sommaren som var så fin, jo, ja, vi var ju utomlands då och missade kalaset men jag hörde på jobbet sen att de haft det bra i stan. I år: bara skit. Norrvindarna ligger i, det är rysskylan, narviksfilten, kolahalvöns bistra vingslag.

Jag har en app för det där. Vädret rätt i mobilen, flera dagar framåt, eller timme för timme. Ja, jag ser precis vilka klockslag det är chans på sol! Det är ju inga chanser alls nu förstås, men om det kommer. Kollade för en stund sen, och stunden innan det också, och innan det satt jag en god stund på toa och surfade väder, tills partnern min knackade på och bad mig släppa ner den jävla prylen i avloppet och komma ut så hen fick kissa nån gång. Högsta hugg, ständigt, vara vaksam, alla vi längtar efter sol igen.

Jo jo, nog kan det vara lite plusgrader ändå, men kan det inte bli några till? Ska vi inte skjuta på parkhänget till nästa helg, jag hörde att det kommer in nya varma medelhavsvindar till torsdag kväll. Det ska utnyttjas ordentligt när det är på topp! Den svenska sommaren ändå, va? Det är allt något särskilt. Minns du när vi satt i bersån på landet häromsistens, jo det var väl en tre-fyra-sju år sen, men då! Den sommaren var att räkna med. Där satt vi, dagar och kvällar i ända. Jordgubbar, vattenmelon, kall bärs, gräddtårta, grilla. Grilla ja! Åh den doften, en blir ju kär och lite kåt. Jag tror att jag såg en varmfront där på kartan igår, snart kan det vara dags i år med. Nej, dags att kolla av på appen. Tiodygnprognosen är ju inte att lita på riktigt men en får ju en grov uppfattning, så att säga.

Hoppsan nu blev det varmt! Jävlar vad varmt. Är det inte lite för varmt tycker du? Skulle inte gubbarna komma och kika på ventilationen häromveckan? Jag öppnar ett fönster. De sa att det var ökenvärmen på löpet. Nåt syd- eller sydostländskt. Svarta havshögtrycket, saharatorkan, turkiska torkan. Gulfen? Eller var det Golfen?

Svetten bara rinner, det är till att tänka på vilka kläder som passar nu. Så svenskt att bara klä av sig för att solen steker, en får ju hudcancer. Men sydlänningarna kan det där minsann, löst sittande ska det vara så blir det skyddat och svalt. Fast det är ju skönt att pressa på stranden också. Vad hette appen för badplatsernas temperatur nu igen? Jag måste ner och svalka mig. Ser ut som minst 22 grader men det var fan så svårt att se mobilskärmen i det här ljuset. Tänk att det blev varmt ändå! Men ska vi ta Saltholmen då, eller åka till Delsjön kanske? Varmare i sjön, men det är ju något särskilt med havet ändå va? Hur är det med maneter i år? De ska inte komma så svårt om det varit svalt i början tror jag. Eller var det tvärtom? Brände jag mig förra eller förrförra året? Var fan är strandväskan nu igen.

Tropiska nätter, det är väl för härligt. Bara gå och dra ett helt dygn i samma shorts och linne. Tur att jag väntade med semestern, is i magen, jo jo! Tiden går så fort i juli bara, veckorna spinner iväg på kalendern, augusti är redan här och ska vi inte passa på att ha det ordentligt trevligt nu sista helgen. Grannarna mina drog på grillen såg jag, ska du komma över? Eldförbudet gäller inte riktig grill på gården, tror jag.

Mörkt det är nu. Har det inte blivit lite kyligt till och med?

Fotomontage: Lidia Blomgren