Musiksörjan – att hitta ny musik

Hur hittar musikerna sin inspiration?

Att hitta ny musik, eller musik som är ny för en själv, borde vara lättare än någonsin i och med Spotify, Lastfm, Shazam och andra communities, sidor eller appar.
Klicka runt, göra spellistor och lyssna till dess öronen blöder. Men hur ska en göra för att inte fastna totalt i samma låtar när utbudet trots allt är ganska koncentrerat runt relativt kommerisell musik?

På den tiden då det enda sättet att hitta musik och lyssna på den, var att köpa skivor, lyssnade jag igenom skivan, lyssnade till dess jag gillade varenda låt, skaffade favoriter, köpte nästa skiva med samma artist och så höll det på. Jag hittade musik genom att bläddra i skivbackar, prata med släkt och vänner och gå på spelningar, och jag kunde verkligen säga att jag lyssnade på just de här banden och artisterna. I och med att det blivit allt lättare att tillgodogöra sig musik har jag nästan helt slutat lyssna på band (med vissa undantag) och lyssnar nu bara på låtar och spellistor.

Men hur ska en göra för att inte fastna i spellisteträsket?

Mint har ställt frågan ”hur hittar du ny musik” till ett gäng verksamma musiker. Vi har även fått in en hel drös med musiktips. Var så goda att börja lyssna och leta.

Lotta Lou Axelsson 
Vicious Irene
Svärta

Jag hittar ny musik genom att umgås och dansa med lesbiska och transpersoner.

Den här frågan var ju svår tycker jag… Det finns så mycket bra musik, men hemma senaste tiden har jag lyssnat mycket på Black Cracker – sexigt. Även F!:s valskiva som är både sexig och politisk. Jag vill också tipsa om Min Stora Sorg som är helt underbar.

Hugo Randulv
Westkust
Makthaverskan

Jag hittar väl mest ny musik via internet. Försöker hålla koll på skivbolag som man tycker är intressanta och håller ögonen öppna när de släpper nytt. Sen så har man ju hittat ett och annat band genom att slösurfa runt på typ Youtube, klickat sig vidare på den här ”liknande videos”-grejen till dess man fastnat för något gött. Man kan ju hitta något som verkar spännande när man gräver lite i skivbutiker också!
Tyvärr så var det hysteriskt längesen jag upptäckte ny musik ute på klubb då alla som spelar skivor i stort sett spelar samma jävla musik, vilket är sjukt tråkigt.

I perioder tycker jag att Chrome är världens absolut bästa band. Riktigt skev industripunk med mycket inslag av ljudkollage och skeva samplingar. Alla skivorna mellan 1977-82 är fantastiska!

Minimal Man är ett amerikanskt band. Också väldigt skevt sound som hamnar någonstans i gränslandet mellan punk, industri och pop. De två första skivorna är helt grymma!

Kan även tipsa om skivan Death Church med Rudimentary Peni också, för den är så jävla grym.


Jens Lekman
Jens Lekman

Jag hittar mest musik genom brevvänner just nu, har hittat en i Libanon, en i Egypten och en i Libyen som skickar länkar och gräver fram vinylskivor och kasetter. Jag har varit väldigt inne på popmusik från mellanöstern runt slutet på 80-talet, början på 90-talet på sistone och det är väldigt svårt att hitta godbitarna utan en bra guide som är uppvuxen med musiken.

Hamid El Shari
Jag har hittat hur mycket bra som helst med den här killen. Från vad jag lyckats översätta är han från Libyen men flydde till Egypten och blev en av de största pionjärerna inom Al Jeel-musiken som blandade västerländsk och egyptisk musik med synthar, Roland 707 trummaskiner och annat. Älskar den här låten, så otroligt glad pop. Och videon… Det är exakt sådär jag ser ut när jag jobbar på en hit i studion!

Fairuz
Hittade den här sångerskan på en gammal vinylsingel med skivetiketten halvt avriven, så det tog ett tag att luska ut vem hon var. Älskar stråkarna i den här låten, så gripande och hennes röst låter så sorgsen.

Ahmed Fakroun
Vet inte så mycket om honom, men han kommer från Benghazi och har gjort musik sedan 70-talet. Alltså den här låten, såååå bra! Många av hans låtar är vemodigt funkiga.

Alice Botéus
Alice B
School
Mansion

Jag brukar ofta sitta och leta igenom olika bloggar för ny musik. Till exempel är Gorilla vs. Bear bra, ett annat tips är också att kolla in Hype Machine.

Det är alltid svårt att svara på, jag tycker om väldigt mycket, men just nu lyssnar jag extra mycket på Cocteau Twins, Alice Boman och The War on Drugs. För att det är så sjukt bra, allting, helt enkelt!

JD Samson
Le Tigre
MEN
DJ JD

Most of the time, I’m looking for music to DJ with, so I go to the charts on Beatport to get a sense of what other people like, and then I move to iTunes recommendations based on songs that I like. I go through a whole lot of listening, and then buy what I must have. But that’s just for DJ’ing.

In terms of finding music to listen to, I guess I listen to Songza which is a website that has a lot of curated music lists that I really enjoy.

I am really into this project from Germany called Missing Linkx. There is zero about them on the internet but it seems they are related to another project called Soulphiction which is also great. It’s some kind of really dirty and super minimal live house music that feels the closest to me between house music and punk rock. I also really really like a track called This Time by Tucillo. I think I’m in a minimal but happy house moment and I’m loving how different people are finding ways to make that kind of music.

Illustration: Lidia Blomgren