Carcassonne

Nytt speltips för den strategiskt begåvade.

 

Carcassonne av Rio Grande Games

Min vän Karl har en gedigen bakgrund som spelbuff. Han har suttit som ordförande i Sverok, har ett spelrum inrett hemma och träffar varje vecka samma gäng för att tillsammans slösa bort timmar på något komplicerat krigsspel. Innan jag för första gången klev in i hans spelrum var jag en glad och flitig nyttjare av diverse populära brädspel. På topplistan av mest spelade spel i mitt hem låg Jägersro, Risk och Kinaschack. Jag gillade i och för sig vad jag hade men kände allt oftare att tankarna gled iväg på annat under spelkvällar. Karl öppnade dörren till en helt ny värld för mig, där sällskapsspel inte behövde innebära ansträngda omgångar av slitna spelidéer. På Karls hyllor fanns spel som jag aldrig hört talas om och för varje besök serverade han nåt nytt. Först ut i denna inre revolution var Carcassonne.

Carcassonne är ett i raden av många populära strategispel som på senare år också börjat ta lite mer utrymme i den annars ganska stelbenta svenska spelfloran av Rappakalja, Monopol och Alfapet. Numera finns det nästan alltid att hitta i både bok- och leksaksaffärer. Det liknar både Settlers of Catan (för övrigt Ben Wyatt i Parks & Recs favoritspel!) och Ticket to ride.

Spelet är baserat på någon slags medeltidsmiljö, efter den franska medeltidsstaden Carcassonne. Det är inte nödvändigt att uppskatta ullkläder, Arn och Gotland, det är mest dekoren kring spelet. Själv kan jag väl känna att estetiken inte är helt i linje med min smak, men som vän av ordning kan jag ändå uppskatta hur prydligt städer och vägar byggs ihop. Spelplanen byggs upp successivt under spelets gång och ser därför olika ut för varje omgång. Eftersom du inte vet hur spelplanen kommer växa fram får du ofta tänka om och förändra din taktik under spelomgången.

Sällskapsspel förändrar inte världen. Sällskapsspel gör dig inte till en bättre människa. Men nog fasiken skall väl en timmes strategitänk i grupp utveckla våra sociala och intellektuella förmågor till nästa nivå?

– Typ av spel: Strategispel av den enklare typen, det behövs ingen större spelvana för att komma igång.

– Lämpligt antal spelare: Det funkar fint att spela Carcassonne på 2 personer, vid flera deltagare ökar komplexiteten men inte nödvändigtvis svårighetsgraden. Max antal spelare är 5 st.

– Saker en behöver ha för att spela: Carcassonne grundspel behövs för att komma igång. Utöver detta finns det ett gäng expansioner av varierande kvalité och spelfunktion. Expansionerna ökar komplexiteten och svårighetsgrad men ger också fler möjligheter. Ju fler expansioner, desto längre speltid.

– Går ut på: Att med hjälp av spelbrickor bygga upp en spelplan med städer, kloster, vägar och fält. Du tilldelas ett antal spelare, s.k. meeplar, som du sedan väljer att placera ut på spelplanens olika delar. Deltagarna samlar sedan på sig poäng genom att försöka kontrollera så många delar av spelplanen som möjligt. Poäng delas ut under spelets gång, men även då sista spelbrickan lagts och spelet avslutas.

– Passar dig som: Gillar strategiskt tänkande, är lite allmänt kreativ och tycker om att bygga upp.

Susanna Hellgren är personalvetare och jobbar som generalsekreterare på ideella organisationen Transfer. Tänker ofta på djuren och nästa måltid, läser serier och hästböcker.

Illustration: Karen Canales, samt foto av Susanna Hellgren.