Rådgör med rådet – Härliga flingor

Vad är grejen med havssalt?

1. Det är ett erkänt faktum att det är en härlig känsla att ta t.ex flingsalt och sprinkla ut sådär lite bohemiskt och att vi då känner oss lite mer som Jamie Oliver (ett exempel på Jamie Olivers makt över mitt liv: när han sa att han tyckte att det var småaktigt att skära mozzarella och inte greppa den med båda händer och riva sönder la jag genast undan kniven och började gå loss med nävarna fast jag inte riktigt fattade varför). Jag tror att vi gillar det för att det får oss att känna kontinentala och härliga. Om en jämför med bakandet då det ska vägas och mätas och kontrolleras är sprinklandet av havssalt befriande. Höfta lite liksom.

2. Det låter naturligare än vanligt salt och eftersom vi vet att vanligt salt är kasst i större mängd kommer vi undan med havssalt. Enligt den här artikeln tror 61% av de tillfrågade amerikanerna att havssalt är nyttigare (vilket det är i sin ursprungliga form men inte i den vi köper i affären eftersom den är processad).
Tänk dock på att havssalt inte innehåller jod vilket fått sjukdomen struma att öka i flera länder! Om du därför bara äter detta småborgliga salt kan det vara bra att försöka få i dig jod på något annat sätt.

Vad vill du mer att rådet ska svara på? Skicka din fråga till fraga@mintmag.se. Rådet är Siska Humlesjö och Ida Nordén och de kan allt!

Illustration: Linda Vännström