Rådgör med rådet – Runt godis

 Hur kommer det sig att naturgodisar inte har en platt yta? Hur torkar de?!

Den här frågan har jag tänkt och tänkt på! Var är den delen av naturgodisen som naturgodisen legat och torkat på? Är den gömd under lack, när jag (eller min mamma om jag nu ska vara sanningsenlig…) gör julgodis blir det inte alls så blankt (men gott, jättegott mamma!). Tydligen har dock de som gör godiset (eller skriver om de som gör godiset om sanningen ska fram…) inte samma fascination för detta problem. Jag mailade exotic fruits och här är deras svar:

Hej Ida,
Jag är nog inte riktigt med på vad du menar. Undrar du över chokladen, varför de inte är platta? De följer ju formen på nöten/frukten så att säga (chokladbitarna torkar då de rullar runt i en stor trumma). 

Jag tänker mig nu naturgodisfabriken som en lite beigare variant av wolly wonkas chokladfabrik där godisarna far runt i stora lufttrummor, glada och glansiga. Tack exotic fruits för denna fantasi, den gör mig glad! (Och godissugen och så skulle jag vilja pröva att flyga så kinderna fladdrar i ett sådant där litet rum, som en god liten naturgodis.)

Vad vill du att rådet ska reda ut? Skicka din fråga till fraga@mintmag.se. Rådet är Siska Humlesjö och Ida Nordén och de svarar på allt!

Illustration: Amanda Berglund