Fina och fula timmar

Hej alla kvällsmänniskor där ute, det här är ett hyllningsbrev till er!

I hela era liv har ni fått höra att ni är i otakt med omgivningen bara för att er kropp och era hjärnor mår som bäst efter lunch. I hela era liv har ni haft dubbla väckarklockor, missbrukat snooze-funktionen och sprungit efter missade spårvagnar. I hela era liv har ni fått komma på kreativa anledningar till varför det vore mer rimligt att lägga möten och träffar kl 10.00 istället för kl 08.00, anledningar som ändå aldrig går igenom för att någon morgonhurtig människa tycker att 08.00 ändå är bättre utan någon som helst rimlig förklaring. I hela era liv har ni försökt förklara att dagen inte tar slut kl 15.00 utan det finns faktiskt 9 timmar till på dygnet och, believe it or not, de timmarna fungerar på precis samma sätt som de övriga 15. I hela era liv har morgonmänniskorna fått er att känna er som andra klassens människor. Till vilken nytta?

Ok, vi tar det från början: ett dygn har 24 timmar. Samtliga 24 timmar har precis samma struktur, dvs de består av 60 minuter och varje minut består av 60 sekunder. Inga konstigheter. Alltså kan något som utförs kl 08.00 på morgonen lika väl utföras kl 14.00 på eftermiddagen eller kl 00.00 på natten. En timme blir inte mer effektiv beroende på vilken tid på dygnet som timmen är placerad. Den kritiska faktorn är människan. För enkelhetens skull så drar vi lite självklarheter om människan också: en människas energinivå kan variera under dagen. Vissa är piggare på morgonen/förmiddagen och andra är piggare på eftermiddagen/kvällen. Bara för att man är piggare på morgonen så är man inte en piggare och mer energifull människa. Man är bara en helt vanlig morgonmänniska punkt slut. Utan att ha gjort några undersökningar i ämnet så skulle jag gissa att de flesta människor generellt har lika många pigga timmar på dygnet. Det är snarare placeringen av dessa som varierar. Om man har ett klassiskt 9 till 5-jobb så har man lika många arbetstimmar före lunch som efter lunch. Vissa peakar på förmiddagen och andra på eftermiddagen, oavsett vilket så får nog de flesta lika mycket gjort. Antingen gäspar man 08.30 eller så gäspar man 15.30, båda är lika osmickrande. Tiden efter lunch är lika lång som den före och morgonens 4 timmar skiljer sig inte från dygnets övriga 20. Så det borde alltså inte finnas några oklarheter runt detta och samtliga tider borde tas med hänsyn till att alla har olika dygnsrytm. Eller?

Något som alla kvällsmänniskor dock vet är att så här är det inte. Morgonmänniskorna har av någon helt felaktig anledning fått för sig att deras dygnsuppfattning är mer korrekt än andras. De har dessutom på något konstigt sätt lyckas få igenom sin dygnsuppfattning på i princip alla fronter i Sverige. Morgonmänniskornas dygnsuppfattning lyser igenom på öppettider på Posten, dagis, vårdcentraler, restaurangkök och vilken tid hantverkare tycker att det känns okej att börja riva ur grannens kök. Nu senast har morgonmänniskorna även fått in sitt tankesätt på Göteborgs nattklubbsscen där de lyckades dra ner öppettiderna, för varför ska man vara ute på nätterna för att sedan sova bort halva dagen? Överlag så beter sig morgonmänniskorna lite som bortcurlade villaungar som får sin vilja igenom på det mesta. Det är kanske dags för en lite modernare uppfattning och att vi kvällsmänniskor tar bort den sista skammen från att vara just kvällsmänniskor och därmed även slutar vara curlingföräldrar åt morgonmänniskorna. På så sätt skulle vi kvällsmänniskor få en dubbelvinst för vi vet ju sedan tidigare att morgonmänniskor får SVT:s morgonsoffa och morgonyoga medan vi får Homeland och förmågan att kunna stanna kvar på en fest efter kl 01.00.

Emma Karlsson är alltså kvällsmänniska. Hon är även textilekonom och typ den enda 80-talisten utan vare sig blogg eller twitter.

Illustration: Camilla Östberg

2 Kommentarer

  1. En annan nattaktiv tackar för detta.

  2. Pingback: Carpe fucking diem | Mint