Fråga stjärnorna

 Nog vore det skönt om någon satt med facit och kunde knuffa en i rätt riktning? Raisa Pennanen testar att låta sig vägledas av en astrolog.

Att känna sig lite vilsen i livet är väl inte så ovanligt, i alla fall inte för mig som får beslutsångest bara jag ska välja färg på penna att skriva med. Så jag förstår alla som söker sig till både religion och livscoacher för vägledning. Själv är jag lite för lat och söker quick-fixes. Så, vad ska en göra för att få lite vägledning när det inte längre finns en syokonsulent att vända sig till och alla ens vänner guidat en så långt de kan? Ja, jag bestämde mig för att låta stjärnorna berätta hur jag ska tackla livet i en vecka. Jag valde horoskop som fanns på internet och med en tydlig avsändare – nämligen Heikki Vesas på Hemmets Journal.

MÅNDAG:
Det visar sig att Heikki Vesa bjuder på ett helt vecko-horoskop utöver de dagliga råden. Skönt, så jag kan planera lite! Veckan bjuder på bästa lyckotalet fyra (av typ sju olika lyckotal) och rutinmässig kärlek. Jovars, livet som singel är inte alltid så spännande så mitt i prick på den. Spel ska inte ge vinst vilket stör mig en del, jag hade hoppats kunna använda mina lyckotal på en miljonlotto-vinst. Nästa vecka kanske?

Okej, själva måndan då? Absolut ingen vinst i spel och inga romantiska äventyr, jag får inte ens PRATA om relationer! Nå, det var inte alltför svårt att låta bli romantiska äventyr och spel, sorgligt nog, men det där med att inte prata om relationer? Det enda jag gjorde hela dan. Inte om mina egna dock så jag hoppas lite att det räknas. Jag märker inte av några av de hemska missförstånd som skall ske när jag pratar om relationer men känner ändå en liten oro mot att jag redan på måndagen brutit mot stjärnornas råd. Kanske blir det en backlash? Kommer mina vänner hamna i enorma kärlekstrubbel nu? Borde jag messa dem och säga att de inte får tro på nåt jag sa? Jag får sova på saken och se vad Heikki säger imorgon.

TISDAG:
Dagen utlovar glada besked och uppmanar mig att ta del av allt vackert och sprida vänliga ord. ”Kärleken ger dig en kram”. Jaha, kan inte riktigt tolka något som händer under dagen som ”glada besked” eller en kram från kärleken men jag försöker iallafall vara en härlig livsnjutare och tittar ut från balkongen på grönskan utanför. Jo, det är väl fint och gör mig glad, men det känns lite… påtvingat när jag gör det på beställning. Sen passar jag på att skicka lite snälla sms till folk men jag känner mig ändå lite vagt misslyckad vid läggdags.

ONSDAG:
Denna dagen verkar sjukt lovande – en present som kan vara en muta och romantik utlovas! Jag uppmanas vara öppen för kärlek dock med förmaningen att se upp vad jag gör för denna kärlek. Lite som tjejtidningarnas dubbla budskap, så det kan jag jobba med tänker jag. Jag spenderar halva dagen med shopping och fika och kvällen på ett fotbollshäng på lokal. Goda utsikter för både romantik och mutor kan en tycka, men båda delarna uteblir. Kanske är det trots allt inte att vara öppen för kärleken att sitta längst in i ett mörkt hörn på en kvarterspub i Majorna? Mest besviken är jag över den uteblivna mutan.

TORSDAG:
Dagens horoskop talar mest om för mig att jag ska jobba med kommunikation, böcker, kultur eller data. Det kan jag väl hålla med om med tanke på min utbildning och karriär, funderar på om jag ska skriva med att mitt horoskop rekommenderar det i mitt CV.

FREDAG:
Förändringar på jobbet utlovas och extrem sparsamhet beivras, jag får spela bara om jag måste. Som ”mellan två jobb” märker jag inte av nån förändring men tycker att detta med sparsamhet verkar rimligt och håller mig därmed hemma hela dagen eftersom jag har lite disciplinära problem med sparsamhet så fort jag stiger utanför dörren. ”Det blir en spännande utmaning att laga mat på det jag har hemma!” tänker jag glatt på morgonen och kokar sedan ihop en härlig middag på snabbnudlar. Men till stjärnornas försvar hinner jag tack vare denna extrema sparsamhet även avsluta en hel del diy-projekt. Jag känner inte heller ett övermannande behov av att spela bort mina pengar och dagen känns i stort lyckad.

LÖRDAG:
Jag ska få idéer om jobb kring något som har med förlag och tidningar att göra och är lyckosam och frisk. Även idag ska all form av spel undvikas. Och jomenvisst, jag gick på ett kalas och kastade ur mig några mindre lyckade idéer för Mint-redaktionen att ta tag i, ungefär som alltid när jag träffar några av dem. Sedan bestämde jag att quiz inte behövde räknas som spel och VANN givetvis quizet. (ok det var två andra med i mitt lag också.) Jag hoppas att min ödmjuka inställning till vinsten inte gjorde mig impopulär hos resten av festdeltagarna…

SÖNDAG:
Jag utlovas en resa som jag önskat mig till fyndpris och att mitt humör bara gäller missnöje med arbetet. Äntligen får jag grönt ljus till att köpa en lott! Och en kan väl välvilligt tolka min tur till Old Corner för att äta veganpizza där resan bekostas med mitt västtrafikkort som en efterlängtad resa till fyndpris. Innan maten passar jag även på att köpa lotter – eftersom veckans lyckonummer är fyra väljer jag fyra lotter och hör och häpna, den sista lotten jag skrapade gav en utdelning på hela trettio kronor. När den dessutom är gånger två är jag beredd att förlåta Heikki Vesa för den uteblivna mutan i onsdags och börja följa horoskopen slaviskt.

När jag några dagar senare funderar på om horoskop är något jag borde använda för vägledning varje dag blir jag min vana trogen lite obeslutsam – visst underlättade det lite med en guide som gav fingervisningar om hur jag skulle spendera dagarna, problemet är väl att jag fortfarande måste tolka efter mitt egna obeslutsamma sinne. Och det kanske inte funkade så bra, förutom det där med lotterna då. Å andra sidan kanske det kanske är lika svårt att hitta rätt astrolog som livscoach, terapeut eller religiös vägledare?

Raisa Pennanen är bland mycket annat något av en dip-dye-drottning, det och annat fint kan en hitta på hennes blogg.   

Illustration: Sara Forsberg