Veckans tro: Chemtrails

Är vi besprutade i hemlighet?

Det finns fler sätt att tro än det religiösa, och det är inte bara med förhoppningar som troende riktar sina blickar mot skyn. En del spanar efter spåren av flygplan. Är det inte så att de där molnstrimmorna är förgiftade av regeringen? Det tror i alla fall domedagsprofeterna som varnar för så kallade chemtrails.

Evangelierna är förstås varierande. Gemensamt för de flesta utsagorna om chemtrails är att tecknen i skyn sägs vara medvetna utsläpp av kemikalier från flygplanen, istället för den vedertagna förklaringen att plan lämnar kondensstrimmor efter sig. Enligt vissa rör det sig om försök att kontrollera vädret, eller ett militärt försvarssystem. Andra är inne på att kemikalierna ska påverka oss människor, för att vi ska dövas hållas i schack eller till och med skadas eller bli sterila. I de svenska chemtrailstroendes version är det ofta CIA snarare än den svenska regeringen som är aktiv part i konspirationen.

Till skillnad från andra dårbefolkade konspirationsteorier har övertygelsen om chemtrails lyckats smyga sig in i annars normala sammanhang. Såväl socialdemokratiska som miljöpartistiska politiker har kommit ut som troende chemtrailsmotståndare. Den enda konspirationsteorin som lyckats bli lika normaliserad som chemtrails är förnekandet av klimatförändringar, och vore det inte för att klimatskeptiker förstås står på motståndarsidan av miljöengagemanget skulle dessa övertygelser kunna betraktas som släktingar.

Trots populariteten verkar inte tron på chemtrails ha lett till någon riktigt organiserad rörelse i Sverige, men den så kallade Global March Against Chemtrails, som hölls den 25 augusti i år, lockade åtminstone fram en del lokala deltagare. I övrigt befinner sig rörelsen, som de flesta moderna konspirationsteorier, till största delen på internet. Videoklippen på streck över himlen finns i alla fall i drivor på Youtube.


 

Fotografi: Karen Canales