Veckans tro: Det flygande spagettimonstret

Det finns en miljard hinduer i världen, men det finns också massa människor med mer ovanlig tro. Mint tänkte lyfta fram några av dem i strålkastarljuset. Först ut är en grupp människor som tror på flygande pasta, eller gör de egentligen det…?

Tänk om jorden inte alls har funnits i miljarder år. Tänk om alla forskare har blivit lurade. Tänk om det är en osynlig varelse som ändrar alla vetenskapliga data som vi tar som sanningar, så att det ser ut som att planeten vi bor på är mycket äldre än den egentligen är. Och tänk om denna osynliga varelse är ett flygande spagettimonster. Så skulle det ju kunna vara förstås.

The Church of the Flying Spaghetti Monster, FSM, grundades i Kansas 2005. Allt började med ett förslag till statens skolstyrelse om att skolorna skulle börja lära ut Intelligent Design vid sidan av evolutionsteorin. Intelligent Design-förespråkare menar att livet på jorden är alltför komplext för att det ska kunna ha uppstått av sig självt, att det skulle behövas en mastermind (som till exempel en gud) bakom alltihop. Som ett svar på det förslaget skickade Bobby Henderson ett öppet brev till skolstyrelsen där han menade att om de skulle börja lära ut Intelligent Design i Kansasskolorna så borde även tron på spagettimonstret läras ut. Läran går helt enkelt ut på att det flygande spagettimonstret har skapat universum och att allting annat är lur.

Vissa pastafarier väljer att bära durkslag på huvudet som ett uttryck för sin religion, vilket har skapat en del problem hos körkortsmyndigheter i bland annat Tjeckien och Österrike. Efter att ha kämpat i tre år, och bland annat genomgått en psykiatrisk undersökning för att se om han verkligen borde köra bil, fick dock österrikaren Niko Alm rätt att ha durkslag på huvudet på sin körkortsbild.

Men durkslagspersonerna är en minoritet. Pastafarierna, som de spagettitroende även kallar sig, har egentligen inte många regler och ritualer. Faktum är att den enda dogm de listar på sin hemsida är att de förkastar alla typer av dogmer. En får tro lite vad en vill. Men det finns några grundläggande saker som de listar på sin hemsida, till exempel att de anser att pirater (alltså den sorten som har kråsskjorta och träben) var de första pastafarierna, att de gillar öl och att de inte tar sig själva på alltför stort allvar.

Fotografi: Karen Canales