De små livsavgörande valen

Efter regn kommer sol, efter sorg kommer glädje och efter varje litet val vi gör kommer konsekvenser. Ett skrapsår efter första cykelturen, en finanskris efter år av lyckokalkyler eller mer glädjande; som språkkunskaper efter utlandsflytt, upptäckten av penicillinet eller fred. Ett exempel på en lyckosam konsekvens av många val är vänskapsbanden. Jag ska berätta om min vän Carro.

När Carro var 6 år lät hennes föräldrar henne välja mellan två närliggande skolor. Hon hade en en bästis på den ena skolan och en på den andra. Hon valde tillslut Lillgårdsskolan och det var tur det, annars hade vi nog aldrig lärt känna varandra. Inte för att jag gick där, utan för att hon hade blivit en dryg jävel om hon gått på den andra. Och då hade vi knappast kommit överrens när vi blev vänner under gymnasietiden.

När Carro var 15 år var det dags att välja skola igen. Den här gången valde hon fel. Hamnade på en skola och i en klass där alla de där dryga jävlarna gick, samma personer som hon omedvetet valt bort som sexåring. Som tur var kunde hon byta skola efter en vecka, hamnade av en slump i samma klass som en annan vän till mig och så blev det att vi lärde känna varandra. Jag hade i min tur också valt fel klass och skola, men för mig tog det ett helt år att inse att jag kunde släpa mig över till skolgården mittemot. Och så hände det att jag och Carro hamnade på samma skola under resten av gymnasietiden.

Det ska många val till innan man kan välja sina vänner. Det ska många val till innan man kan göra något överhuvudtaget. De käraste vännerna, de bästa upplevelserna, de djupaste dalarna och högsta topparna – om vi i förväg vetat att de var konsekvensen som kunde komma av de val vi tog några år tidigare, skulle vi valt lika då?

När Carro var 21 valde hon skola igen och började plugga i Göteborg. Ett år senare hamnade jag i samma stad när en numera avdankad kärlek bestämde sig för att Göteborg var staden att bo i, den gången lät jag någon annan välja. Kärleken byttes ut, men jag och Carro var återigen på samma plats. Den bästa av konsekvenser, ett passivt val som först var fel men blev rätt.

Julia Märak Leffler läser på kulturprogrammet och jobbar på Designtorget för att kunna dricka finkaffe och leva drägligt. Hon har tidigare skrivit i Mint om att vara på listan.

Illustration:Helene Karlsson har tidigare stylat ihop foton för Mint både på till exempel tema lista, soloknut samt andra och spelar synt i Kim Kelly Is My Friend